Belföld

Megújult a Kőhegyi Menedékház

A Pilisben folytatódik a turistaházak felújítása, átadták a szentendrei Kőhegyi Menedékházat.

A Czibulka János nevét viselő ház felújítása tavaly ősszel kezdődött és majdnem ötvenmillió forintba került. Mint valamennyi régi erdei háznál, itt is cserélni kellett a teljes tetőszerkezetet, meg kellett újítani a szigetelést, a villanyhálózatot és a fűtési rendszert. A felújítás keretében az előírásoknak megfelelő konyhát alakítottak ki az épületben, és kiépítettek egy új, biológiai szennyvíztisztítót is

A menedékház a felújítási munkák alatt is végig nyitva tartott, mostantól pedig megnövekedett kapacitással várja a pihenni vágyókat. A felújítást követően egyszerre 19 fő alhat a házban, az új, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.

A kívül-belül megújult Kőhegyi menedékház átadását az 1948-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett március 15-i megemlékezések részeként, a Kőhegyre vezető hagyományos Petőfi emléktúrához illeszkedve tartották meg. Az átadón részt vettek a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, a házat üzemeltető „Hód” Honismereti Túraegylet és más természetjáró szervezetek képviselői is.

Négy modern ház a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. felújítási programja keretében összesen közel 200 millió forintot költ a turista – és menedékházak felújítására, korszerűsítésére. A program eredményeként tavaly átadták a megújult Som-hegyi Turistaházat, Visegrád–Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turista szállásként működő Jurta Kemping fogadóépületet, a Kőhegyi Menedékház átadását követően pedig még idén tavasszal lezárul a Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása is.

Buszjárat a Kő-hegyre igyekvőknek

A Volánbusz Zrt.  a szentendrei buszállomásról a Dömör-kapu állomásig turisztikai járatot indít, hogy a turistaházat könnyebben meg lehessen közelíteni. A buszok a tervek szerint szezonális jelleggel, 2014. május 1. és szeptember 30-a között, hétvégenként újra rendszeresen közlekednek majd a Szentendre-Dömör-kapu közötti útvonalon, amennyiben valamelyik Pest megyei vagy budapesti Volánbusz pénztárban legalább egy utas vásárol rá jegyet elővételben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik