Belföld

Menedékházak újulnak meg a Pilisben

Két kulcsos ház felújítása is befejezéséhez közeledik. A Fekete-hegyi és a Kőhegyi Menedékházban végeznek külső és belső munkákat.

A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben – tájékoztatja a közvéleményt a társaság. Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott nettó 70 millió forintos beruházással teljesen megújította a Som-hegyi turistaházat.

Kőhegyi Menedékház

A Szentendre közelében található Kőhegyi Menedékház felújításába 2013 őszén fogott bele a Pilisi Parkerdő Zrt. Megújul a menedékház tetőszerkezete, a tető és a falak hőszigetelése, az elektromos hálózat, a fűtési rendszer, az előírásoknak megfelelő konyhát alakítanak ki benne. Biológiai szennyvíztisztító épül a házhoz, és a melléképületen is végeznek javításokat. A felújításra összesen több mint 50 millió forintot költ az erdészet. A munka idén tavasszal fejeződik be, de a ház addig is zavartalanul működik, várja a kikapcsolódni vágyókat, túrázókat. A felújítás után 19 főnek ad majd szállást az épület, a konyha pedig 40 főt is ki tud szolgálni.

Fekete-hegyi Kulcsosház

A Fekete-hegyi Kulcsosház Kesztölc és Pilisszentlélek között, a Fekete-hegy ormán található. Egyike Magyarország legvadregényesebb turistaépületeinek. Elhelyezkedése miatt az épületben vezetékes víz és villany nincs. A turistatérképeken a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlanságának, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet. Itt is teljes tetőcsere és külső vakolás történik, konyhát és vizesblokkot alakítanak ki és új cserépkályhát raknak, hogy a 12 éjszakai vendég, aki egyszerre meg tud itt szállni, kényelmes és meleg helyen éjszakázhasson. A felújítás áprilisban fejeződik be a tervek szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik