Belföld

Csak a kormánypártiakat nem rágalmazhatják?

A lap beszámolt arról, hogy Zuglóban Tóth Csaba szocialista és Papcsák Ferenc fideszes jelölt két megtévesztésig hasonló kampányszennylappal ment egymásnak.

Mindketten feljelentést tettek a másik ellen, de a rendőrök csak a Papcsákot ért rágalmazást vizsgálják.

Az MSZP ifjúsági szervezete “Elég volt!” címmel készített választási lapot, Papcsák Ferenccel az első oldalon. Az októberben a postaládákba dobált újságban többek közt százmilliós kenőpénz zsebre tételével vádolták Zugló polgármesterét, aki a Fidesz országgyűlési jelöltje.

Nem késett sokat a válaszcsapással a Fidesz ifjúsági szervezete: a címen nem gonodlkoztak sokat: maradtak az “Elég volt!”-nál. Régi szombathelyi sztorikról írtak, és többek közt egy 2005-ös Index-cikkből gyűjtöttek terhelőnek tűnő részleteket Tóth Csabáról, az MSZP országgyűlési jelöltjéről. Hogy megfelelően sötétre fessék a képet a politikusról a neve mellé odaírták, hogy “erőszakos nemi közösülés, büntetőeljárás, bizonyíték eltüntetése, rabosítás”.

Tóth ezért aljas indokból elkövetett nagy nyilvánosság előtti rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az ügy a VI. kerületi kapitánysághoz került, mert a Fidelitasnak a Lendvai utcai Fidesz-székházban van a bejelentett központja. A bűnügyi osztály vezetője január végén elutasította a feljelentést, többek közt azzal indokolta a döntést, hogy

“Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az MSZP politikusa. A kifogásolt tartalmú irat politikai jellegű. Az Alkotmánybíróság határozata alapján a közszereplőnek adott esetben el kell viselnie a kemény kritikát is. Erre figyelemmel a feljelentés alapján sérelmére elkövetett rágalmazást, becsületsértést vagy más bűncselekményt nem lehet megállapítani.”

A főosztályvezető, aki az MSZP-nek elutasító határozatot aláírta, felszólítást küldött a Papcsákról szóló újságot kiadó Societas –szintén VI. kerületben található– központjába. Tájékoztatást kért a szervezet elnökétől a lapjuk szerzőiről, mert eljárás folyik ismeretlen tettes ellen rágalmazás megalapozott gyanújával. Ezt követően Tóthék panasszal éltek az korábbi elutasítás ellen.

Az Alkotmánybíróság a múlt héten megsemmisítette a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezését, amely méltányolható közérdekhez köti a közszereplők bírálhatóságát. Nincs szükség további “közérdek” igazolására ahhoz, hogy a közszereplők bírálata másoknál lényegesen szélesebb körben legyen lehetséges, ez a feltétel indokolatlanul szűkítené a véleménynyilvánítás szabadságát. A testület szerint azonban a véleményszabadság a közügyekkel kapcsolatban értendő, a személyiségvédelem, a családi és magánélet védelme azonban a közszereplő politikusokat is megilleti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik