Belföld

Valóban belekaszált az Alkotmánybíróság az új Ptk-ba

Megsemmisítették a közszereplők bírálhatóságának egyik korlátját az új törvénykönyvben, mert az sérti a szólás- és sajtószabadságot. Korábban az Index már írt a döntésről, de akkor a testület mé tagadta, hoyg határozatot hoztak volna.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezését, amely méltányolható közérdekhez köti a közszereplők bírálhatóságát.

Kiemelkedő jelentőségű alkotmányos érdek

Az új Ptk. három, együttes feltételt támasztott a közszereplők bírálhatósága kapcsán, eszerint a közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, valamint az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja.

Az Ab azonban hétfői határozatában leszögezte: a szabad társadalmi vita kiemelkedő jelentőségű alkotmányos érdek. Nincs szükség további “közérdek” igazolására ahhoz, hogy a közszereplők bírálata másoknál lényegesen szélesebb körben legyen lehetséges, ez a feltétel indokolatlanul szűkítené a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az egykori ombudsman lépett

Az Index szerint Szabó Máté fordult a testülethez a közszereplők bírálhatóságával kapcsolatban, és értesülésük szerint a testület 8:7 arányban döntött a megsemmisítés mellett. Mindemellett Bitskey Botond, a testület főtitkára múlt hét csütörtökön közölte, az Alkotmánybíróság (AB) még nem hozott határozatot a közszereplők bírálhatóságával kapcsolatban.

Szabó Máté akkori ombudsman 2013-ban fordult az új Ptk. szabályai miatt az Ab-hoz. Beadványa szerint a törvény túlzottan korlátozza a szólásszabadságot, megnehezíti a közszereplők bírálhatóságát.

Szabó szerint kiszámíthatatlanná tette volna a bíróságok döntéseit a nehezen meghatározható fogalom. Probléma volt az is, hogy a bírálathoz fűződő méltányolható közérdek megkövetelése túl szigorú feltétel volt. Tavaly szeptemberben beszélt arról, hogy a rendszerváltás után az Ab is rögzítette, hogy a közéleti szereplőknek többet kell tűrniük a nyilvános vitákban.

Az új Ptk. kodifikációja során megfogalmazódott szabályozást a parlamentben egy módosító indítvány átírta, a megszavazott kódex ezen részét pedig Szabó Máté ombudsman az Ab előtt támadta meg – idézte fel Székely László megjegyezve: abban reménykedik, hogy még a március 15-ei hatálybalépése előtt dönt az Ab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik