Belföld

A magyar kormány is vigyáz a friss házasokra

Kis mértékben, de folyamatosan emelkedik a házasságkötések száma Magyarországon, egy új üdvözlőlappal a kormány üdvözli a friss házasokat, többek között Wass Alberttel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a házasságkötések száma 2010-ben érte el a „lokális minimumot”, erről a mélypontról „történt egy kismértékű elmozdulás az elmúlt két évben. A 2012. évi 36 200 házasságkötés 1,1 százalékkal, 388 párral haladta meg az előző évit, és 1,9 százalékkal, 680 házaspárral múlta felül a két évvel korábbi szintet.”

Az alaptörvénynek köszönhetően

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pedig nemrég, a házasság világnapja alkalmából kijelentette egy MTI-beszámoló szerint, hogy 2012 első tizenegy hónapjához képest 2013 első tizenegy hónapjában pedig csaknem két százalékkal többen mondták ki a boldogító igent. Majd hozzátette, hogy a jótékony hatások között szerepel például az alaptörvény módosítása is.

Az alaptörvény alapvetései között, az L) cikkben szerepel, hogy „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.” Ez az (1) bekezdés, majd a (2) hozzáteszi, „Magyarország támogatja a gyermekvállalást.”

A borító
Kép: Tumblr

Intelmek és jótanácsok

Egy mikroblogger a tumblr-ről nemrég befotózta azt a kis kártyát, amit minden friss házas megkap az EMMI Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságától. A borítón az „Együtt!” felirat, de semmi pártpolitika, alatta két kéz, egymásba fonódva, átkötve piros-fehér-zöld szalaggal. Szerepelnek benne Szent István intelmei Imre herceghez, Széchenyi István-idézet, Wass Albert-idézet, meg Márai Sándor is. Majd a másik oldalon:

„Házasságkötésükkel Önök megtették az első lépést a családdá válás útján: egymásnak hűséget fogadva megkezdték közös életüket.”

Ez a mondat mintha részlegesen ellentmondana a már hivatkozott alaptörvényi szövegnek, elbizonytalanodtunk kicsit, mikor is család a család.

A szöveg a későbbiekben bíztat, erősen bíztat a gyermekvállalásra is. Hogy miért? Mert „a gyermek ugyanis áldás: a család, és nemzetünk megmaradásnak záloga.”

Segítő kéz az Államtitkárságról

Az Államtitkárságnál tudják, hogy „egy család életében vannak nehezebb napok is”, de ők segítő kezet nyújtanak, ha „a mindennapi problémák útvesztőjében elakadnak.” Két honlapcímet tüntetnek fel, kormany.hu, valamint mindenamicsalad.gov.hu, majd „bőséges gyermekáldást” kívánnak.

A kormany.hu azért elég tág és mély információforrás, főleg, hogy a „Magyarország jobban teljesít” szlogen köszönt először, de itt elég sokáig kellene keresgélnie egy, „a mindennapi problémák útvesztőjében elakadt” házaspárnak. A mindenamicsalad.gov.hu már célirányosabb honlap, egyetlen probléma van vele, egyáltalán nem friss, vezető hír, hogy a „londoni olimpián és paralimpián érmes és helyezett versenyzők hozzátartozóinak köszönték meg közreműködésüket, szerepvállalásukat” a Szépművészeti Múzeumban, ami egy 2012. november 30-i esemény.

Belülről (nagyobb méret a képre kattintva)
Kép: Tumblr

De a tájékoztatók sem a legfrissebbek, 2009 és 2011 közül valók. De vannak ajánlók is, olvasnivalók, úgy mint a Heti Válasz Kiadótól a „Kit ad Isten?” és a „Mit ad Isten?”, vagy Pál Ferenctől A függőségtől az intimitásig.

Statisztika, az nincs

Az ifjú pároknak járó kis üdvözlőlappal kapcsolatban megkerestük az EMMI Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságát is, hogy hány pár kapott már ilyet. „Az „Együtt” kiadvány elsőként 2011. februárjában, a Házasság világnapja alkalmából került átadásra, azóta az anyakönyvvezetőkön keresztül eljut minden házasságot kötő párhoz ( eddig kb.110.000 példány)” – válaszolták.

Az ott feltüntetett lehetőséggel kapcsolatosan még arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen formában tudnak segíteni a pároknak.

„Alapvetően a tájékoztatással, hiszen az oldalakról első kézből kaphatnak információt a családtámogatásokról, a gyermekgondozási ellátásokról, az otthonteremtési lehetőségekről, a devizahitelekkel kapcsolatos problémák megoldásának lehetőségeiről vagy akár a munkavállalással kapcsolatos lehetőségekről, kedvezményekről.”

De arról sajnos nincs kimutatás vagy rendelékezésre álló statisztika, hogy mennyien kérték így az Államtitkárság segítségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik