Belföld

Magas öves harcművészek Vásárhelyen

Rutinos mestereket edzettek a Máté-testvérek.

Hódmezővásárhelyen tartott edzői szemináriumot és mesterképzést a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség. A vásárhelyi Máté-testvérek vezette továbbképzésre az ország minden pontjáról érkeztek edzők, klubvezetők. A harcművészek a kurzuson az 1. danos anyagot ismételték át, ellenőrzték le, gyakorolták újra egymás közt.

Forrás: Máté Gergő

Van mit fejlődni, de mindenki nagyon élvezi, hogy végre pontról pontra vehetjük az egyes elemeket. Otthon ők is tanítanak, versenyzőket készítenek fel, és nincs mindig idejük gyakorolni. Amikor egy országos hapkido szemináriumot tartunk, magát a sportot szeretnénk bemutatni. Azt, hogy vannak egyszerű és bonyolultabb technikák is. Mindenből egy kicsit és így nem tudunk végig vinni egy kimondott technikasorozatot. Sajnos nincs lehetőség személyenként mindenkivel külön-külön foglalkozni, ezért is gondoltuk, hogy aki szeretné, és eljön, annak segítünk a visszaellenőrzésben – mondta el a vásárhelyi szemináriumról Máté Gergő hapkido mester.

Forrás: Máté Gergő

A tréningen szinte kizárólag rutinos edzők, sportvezetők vettek részt, akik több száz fiatalt tanítanak a harcművészetek alapjaira országszerte.

Harminc éve foglalkozom harcművészetekkel és a mai napig van mit tanulnom, ehhez azonban közös munkára van szükség; arra, hogy magasabb szintű sportolók együtt tudjanak dolgozni – összegezte a vásárhelyihez hasonló események fontosságát Schautek Gyula sokszoros magyar bajnok taekwondos, aki arról is beszélt, mennyi munka van egy-egy, a képzésen újragyakorolt mozdulatsor mögött.

Forrás: Máté Gergő

A tudásunkat csak akkor adhatjuk tovább, ha mi magunk is elég jók vagyunk. Ha valamelyik mozdulat rosszul, hibásan rögzül be, akkor az, rosszul kerül továbbadásra is, amit utána nagyon nehéz kijavítani. Egy mozdulatot öt- vagy akár hatezer alkalommal is meg kell csinálni egy alap tudás megszerzéséhez. Ha mindezt készségszintre akarjuk emelni, az alapszint öt akár hatszorosát kell teljesíteni ami, lehet negyvenezer gyakorlat is. De most csak egy technikáról beszélünk. A fekete öv megszerzéséhez viszont több mint négyszáz technikát kell készségszinten ismerni. Ezért mondom azt, hogy mindenki mindig tanul – mondta el a Too Kyun SKE WTF Taekwondo és Hapkido Klub mestere.

A szeminárium közgyűléssel zárult, ahol a szövetség tagjai többek közt a 2014-es évre vonatkozó versenyekről, továbbképzésekről tanácskoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik