Belföld

Hiller: Hoffmannék megint hibáztak

Rossznak nevezte a pedagógusok minősítési rendszerét az MSZP-s Hiller István csütörtökön. Úgy látja, abnormálisan túlközpontosított és nevetségesen bürokratikus a szisztéma.

A volt oktatási miniszter budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a pedagógus-életpályamodell második fokozatának bevezetése botrányba fulladt, “Hoffmann Rózsáék megint elrontották”, ismert tanárok bojkottálják a portfóliókészítést, a szakszervezetek pedig sztrájkbizottságot alakítanak. Véleménye szerint a minősítési rendszer, amellyel a pedagógusok magasabb fizetési kategóriába kerülhetnek, rossz, abnormálisan túlközpontosított és nevetségesen bürokratikus, a tanároknak kiadott útmutató önmagában 160 oldal.

A portfóliórendszer nem megfelelő minősítési forma – jelentette ki, megjegyezve: több százezer oldal begyűjtése a tanároktól nem eredményez magasabb színvonalat, miközben rengeteg közpénz folyik el fölöslegesen és átláthatatlanul.

Hiller István azt ígérte, ha győznek a választáson, a pedagógus-életpályamodellt megtartják, a mindenkit a “rajtvonalra állító” minősítési rendszert viszont átalakítják, úgyhogy “aki nem akar portfóliót írni, szavazzon az Összefogásra”. “Üzenjük azoknak a kitűnő pedagógusoknak, akik az ostobasága miatt elutasítják ezt a rendszert, hogy igazuk van, húzzák ki még ezt a másfél hónapot, és el fogjuk ismerni szakmai teljesítményüket” – közölte.

De addig is – folytatta – követelik, a köznevelési államtitkárság hozza nyilvánosságra, kik minősítik a pedagógusokat, válaszoljon arra, igaz-e, hogy a minősítőket automatikusan a legmagasabb – mestertanári – kategóriába sorolták és jelentős órakedvezményt is kaptak.

Hoffmann Rózsa egy csütörtöki konferencián arról beszélt: pedagógusok túlnyomó többsége, több mint 90 százaléka igényli a tanfelügyeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik