Belföld

Emlékezzünk az Emlékévre!

Koronazasi-Unnepi-Jatekok(1)(960x640).jpg (Koronázási szertartásjáték)
Koronazasi-Unnepi-Jatekok(1)(960x640).jpg (Koronázási szertartásjáték)

Kiállítás nyílik, mely  feleleveníti a 2013-as Emlékév eseményeit.

Szerintünk ezek voltak a legjobb pillanatok. Katt ide!

2013 PLUSZ – visszatekintés a Szent István Emlékév eseményeire címmel nyílik kiállítás március 1-jén szombaton 10 órakor a Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatti épületében. A május 4-ig látható tárlat célja az emlékév eseményeinek felelevenítése mellett, hogy bemutassa a közösségi ünneplés színtereit és elmélyítse a helytörténeti ismereteket.

Rengeteg magánszemély és civil szervezet csatlakozott tavaly a Szent István Emlékév eseményeihez, számukra is visszapillantási lehetőséget biztosít ez az ingyenes tárlat, amely az emlékév szinte valamennyi helyszínét bemutatja – mondta Cser-Palkovics András.

Vigyük tovább az emlékév szellemiségét!

“Az emlékév csak egy pillanat volt, nem a végcél, így sokat kell még tenni ahhoz, hogy elmondhassuk, mi is megtettük azt a mit elődeink a hagyományok ápolása és a közösségépítés terén” – tette hozzá.  A polgármester örömét fejezte ki, hogy a Nemzeti Emlékhely fejlesztését kitűző Árpádház program intéző bizottságának alakuló ülése arra a napra esett, amikor Székesfehérvár bejelentette a Szent Korona hiteles másolatának megvásárlását.

Demeter Zsófia a kiállításhoz kapcsolódó ingyenes múzeumpedagógiai programokra hívta fel a figyelmet, amelyen szervezett iskolai csoportok vehetnek részt. Az alsó tagozatosoknak a közösségi ünnepeink tanulmányozása, a családi és a városi közösség ünnepeinek összehasonlítása lesz a feladata, míg a felősök hírlapot szerkesztenek a 2013-as Szent István Emlékév eseményeiről sajtódokumentumok felhasználásával. A középiskolások interjúkat készítenek az ünneplő közönség tagjaival és megvizsgálják a kiállítás dokumentumait, tárgyait is.

Lokálpatrióta fiatalok

Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke kiemelte, érdemes végiggondolni, mi az ami továbbvihető, megőrizhető az emlékév szellemiségéből. Elmondta, hogy a közösségformálást folytatni kell, elsősorban a diákok körében annak érdekében, hogy városukat szerető lokálpatrióta fiatalok nevelkedjenek Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik