Belföld

Kihelyezett kormányülés Fehérváron-nézze meg videón!

orbán (orbán)
orbán (orbán)

Magyarország Kormánya Székesfehérváron tartotta ülését hétfő délután. A polgármester Székesfehérvár jelenéről és jövőbeni terveiről tájékoztatta a kormánytagokat.

Cser-Palkovics András kiemelte: közös felelősségünk, hogy erősítsük „ A nemzet történelmi fővárosa tudatot”, erre szolgál a jelenleg is zajló 2013-as Szent István Emlékév, ezen kívül további két jelentős évfordulóra készül a város: 2022-ben az Aranybulla székesfehérvári kiadásának 800. évfordulóját ünnepeljük, 2038-ban pedig Szent István halálának 1000. évfordulójára kerül sor.

A  prezentációban konkrét kérések is felmerültek- olvasható az Önkormányzati Kommunikációs Központ közleményében. A város többek között kormányzati támogatással látogatóközpontot hozna létre a Nemzeti Emlékhelyen, ahol méltó módon mutatnák be az egykori királyi koronázó bazilika romjait, és kiállítóteret alakítanának ki. Ugyancsak igényként fogalmazódott meg az elkerülő út befejező szakaszának megépítése, amely nem csak Székesfehérvárt, hanem több környező települést is érint. Fedezet biztosítása esetén a beruházást reálisan 2014-2015-re befejeznék.

Szintén kormányzati támogatással vásárolná meg a város a 2004-ben privatizált Fűtőerőművet, melynek felszámolása 2012-ben megkezdődött és jelenleg is folyamatban van. Az Önkormányzat szándéka, hogy valamennyi közszolgáltatás köztulajdonba kerüljön.

A kormányfő a polgármester tájékoztatóját követően közölte: a kabinet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezetésével tárgyalásokat kezdeményez a településsel a felszámolás alatt álló erőmű visszavásárlási összegének megállapítására.

Orbán Viktor a fűtőerőművel kapcsolatban megjegyezte: szélesebb kormányzati szándék, hogy a közfeladatokat köztulajdonú cégek végezzék. A korábban privatizált székesfehérvári cég, amely jelenleg felszámolás alatt áll, „régi seb a város testén”. A visszavásárlása indokolt, de „mereven eltanácsoljuk” az önkormányzatot attól a szándéktól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel – mondta.

A miniszterelnök szólt arról is, hamarosan közbeszerzési döntés várható a Székesfehérvárt elkerülő út építésének folytatásáról. Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a 8-as főút elkerülőjéről elmondta: tízmilliárd forintos nagyságrendű beruházás, amelynek közbeszerzési eljárása szerdán zárul. A teljes egészében uniós forrásból megvalósuló fejlesztés esetében az idei év végén, de legkésőbb jövő év elején átadhatják a munkaterületet. A kivitelezés másfél évet vesz igénybe – tette hozzá.

Orbán Viktor szavaiból kiderült az is, hogy a Szent György kórház megkapja a korábban már megítélt 7,5 milliárd forintos fejlesztési támogatást és segítséget kap működési adósságának megszüntetésére. Balog Zoltán emberi-erőforrás miniszter hozzátette: az intézmény “komoly adósságokat görget maga előtt”, amelyek az új kapacitáselosztások és az ezzel járó 4-5 százalékkal növekvő kapacitásfinanszírozás segítségével folyamatosan csökkenthetők lesznek.

A kormány bizottságot állít fel annak meghatározására, “milyen nagy ívű vállalásokat” tehet az ország a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen az Aranybulla elfogadásának nyolcszázadik (2022), illetve Szent István király halálának ezeréves évfordulójára (2038) – fejtette ki a miniszterelnök. Szerinte az új emlékhely fontosságát az adja, hogy a helyiek által továbbra is csak Romkertnek nevezett területen található Szent István sírja, majd több más későbbi magyar királyt is itt koronáztak meg és temettek el.

A miniszterelnök emellett szólt arról is, hogy a város terveket készít egy új többfunkciós jégcsarnok megépítéséről, valamint a Sóstói Stadion fejlesztésének “lehető leggyorsabb kivitelezéséről”.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy az él-, az utánpótlás- és a tömegsport számára van egy ideiglenes használatba vételi engedéllyel rendelkező jégcsarnoka a városnak. Ebben az osztrák ligában szereplő felnőtt csapat mellett több száz iskolás tanul korcsolyázni, valamint 700 gyerek jégkorongozni. A csarnok már nem fejleszthető tovább, ezért a városnak szüksége lenne egy többfunkciós, 5-6 ezer fő befogadására alkalmas létesítményre. A konkrét tervek az év végig elkészülhetnek – mondta.

A város polgármestere a Sóstói Stadion fejlesztéséről szólva azt mondta, a még fel nem újított lelátórészek bontását érdemes lenne már a tervezési szakaszban elkezdeni, így számításaik szerint a közbeszerzési eljárásokat követően a jövő év közepén kezdődhetnek meg az építési munkálatok.

A kormányülésen Orbán Viktor azt kérte, hogy január végéig szülessen döntés egy önálló műszaki felsőoktatási intézmény alapításáról, mert a városban jelentős aggodalom van amiatt, hogy elveszítik a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai karát. Balog Zoltán erre válaszolva közölte: jelenleg mintegy ezer fiatal tanul Székesfehérváron kihelyezett egyetemi vagy főiskolai képzés keretében. A gazdaság igényei alapján szükség van műszaki képzésre és nincs akadálya annak, hogy a geoinformatikai képzés egy önálló székesfehérvári főiskolán kapjon helyet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik