Belföld

Újabb titok Őszödről

A Népszabadságnak már jóval korábban felajánlották a beszéd szerkesztett változatát.

A lap egykori főszerkesztője az ATV Híradónak azt mondta, hogy Gál J. Zoltán nem sokkal a beszéd elhangzása (2006. május 26-a) után felhívta azzal, hogy Gyurcsány Ferenc mondott “egy nagyon jó beszédet”. Vörös T. Károly akkor abban maradt a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati kommunikációért felelős államtitkárával, hogy a beszéd szerkesztett formában megjelenhet a Népszabadságban.

Az ATV után a Népszabadságnak a lap korábbi főszerkesztője azt is elmondta, hogy ajánlatára nem kapott választ, azóta Gál J. Zoltánnal nem beszélt, de személyes véleménye szerint az lett volna a leghelyesebb, ha mindezt a Parlamentben mondja el a miniszterelnök! A lap kereste Gál J. Zoltánt is, hogy megtudja: miért ajánlották fel a Népszabadságnak a szöveget és végül miért álltak el a közléstől, de a volt államtitkár nem kívánt nyilatkozni.

Ez elmaradt, de a Népszabadság volt főszerkesztője által mondottak azt mindenesetre jelzik, hogy Gyurcsány és bizalmasai először nem igazán mérték fel, hogy a beszéd mit válthat ki, a szónoklatot vállalhatónak tartották.

A volt miniszterelnök később is azt hangsúlyozta, hogy “Nem baj, hogy kikerült a hangfelvétel. Mert a magyar politika igazi kérdése ma már nem az, ki, mikor nem mondott igazat, hanem az, ki tudja ezt abbahagyni. Ki az, aki őszintén, néhol szenvedélyesen, néhol szabadszájúan szembe mer nézni az elmúlt 16 év hazugságaival és féligazságaival. Mi megtettük. Megtettük egymás között, zárt körben már májusban, és azóta megtettük nyilvánosan is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik