Belföld

A miniszterelnök után a turistákat is várja a kulcsosház

Som-hegyi turistaház (som-hegyi turistaház, )
Som-hegyi turistaház (som-hegyi turistaház, )

Most már tényleg megnyílik az egy hónapja, Orbán Viktor által felavatott Som-hegyi Turistaház.

Mostantól foglalható szállás a nemrég átadott Som-hegyi Turistaházban, amely megújult külsővel, kibővült szállástérrel és korszerű felszereltséggel várja a turistákat. A ház kellemes menedéket nyújt akár a hidegebb hónapokban is, túráink tervezésekor azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a téli időjárás a természetben sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a városi környezetben – figyelmeztet a Pilisi Parkerdő Zrt. A havas, hideg táj szépségei ugyanakkor kárpótolnak a kényelmetlenségekért.

MTI Fotó: Beliczay László

 

A kulcsosház

A szükséges engedélyek megszerzése után nyílik meg a turisták előtt a Som-hegyi Turistaház, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. kulcsosházként üzemeltet. A télen 13, nyáron 30 fő befogadóképességű házba előzetes bejelentkezés alapján lehet szállást foglalni.

Kéktúra

Magyarország leghosszabb és legrégebbi gyalogos túraútvonalát kék sáv jelzések mutatják az Írott-kőtől Budapesten át Hollóházáig. A Pilisben 113 km-es szakasz fut végig, ezt újították fel nemrég.

A Pilisszentkereszttől 1 km-re lévő turistaházat gyalogosan lehet megközelíteni többek között a nemrég megújul Országos Kéktúra útvonalán, a kék sávtól új festésű kék négyzet jelzés mutatja a bekötőutat. A házhoz erdészeti murvás út is vezet, ami személyautóval járható, de sorompóval lezárt, behajtani csak engedéllyel lehet. A szállásra érkezők maguk gondoskodhatnak az ellátásukról, hiszen a házban büfé, étterem nem üzemel.

Régi-új épület

Az 1900-as évek elején épült egykori erdészház a 80-as évektől kezdve nyújt menedéket a Pilisszentkereszti Szurdok közelébe érkező turistáknak. Az idők során leromlott és korszerűtlenné vált Som-hegyi Turistaház a Pilisi Parkerdő Zrt. 70 millió forintos beruházása eredményeként kívül-belül teljesen megújult.

Erről mostantól a közkedvelt pihenőhely régi és új látogatói is meggyőződhetnek, amikor használatba veszik az újonnan kialakított hideg-meleg vizes zuhanyzót, főznek egy könnyű vacsorát a felújított konyhában, majd fekhelyet választanak maguknak akár a földszinti szobában, akár a most kialakított két kisebb tetőtéri helyiségben vagy matracszálláson.

Gondosan tervezzük meg a túrát!

Fejlesztés fejlesztés hátán

A Parkerdő felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a téli időszak közeledtével fokozottan ügyeljenek a megfelelő ruházatra. Egyik hétről a másikra megérkezett a hideg idő, ami a szabad természetben még markánsabban jelentkezik. Az erdőben, hegyek között akár 6-8 fokkal is hidegebb lehet, mint a túra városi kiindulópontján. Öltözzünk rétegesen, hogy a lehető legjobban alkalmazkodni tudjunk a hőmérséklet változásaihoz.

A túrák tervezése külön gondosságot igényel, mert az évnek ebben a szakában már korán, délután 4-5 óra tájban sötétedik. Vegyük ezt figyelembe az útvonal hosszának tervezésekor! Figyeljünk arra is, hogy ilyenkor az erdőkben az útviszonyok szintén megváltoznak, megnő a csúszásveszély, különösen a patakpartokon, szurdokokban futó vizes, nedves útszakaszokon. Ezért válasszunk mindig biztonságos, a bokát jól tartó, zárt lábbelit a kiránduláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik