Belföld

Megújult a Kéktúra útvonala a Pilisben

Börzsöny túra (börzsöny, túra, )
Börzsöny túra (börzsöny, túra, )

Újrafestették a jelzéseket, pihenőket újítottak fel és rendbe tették az Árpád-kilátót is a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei.

Magyarország leghosszabb és legrégebbi gyalogos túraútvonalát kék sáv jelzések mutatják az Írott-kőtől Budapesten át Hollóházáig. A Pilisben, az erdőgazdaság területén 113 kilométeres szakasz fut végig, melynek felújítását a nyáron kezdte meg a cég.

Befejezték a munkát

A munkák végét jelző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a pilisi erdészek a teljes szakaszon elvégezték a turistautak karbantartását, a benőtt útszakaszok megtisztítását, a településekhez közeli részeken a hulladék összegyűjtését. Mindenütt megújultak a pihenőhelyek: a korábbi eszközöket felújították, ahol szükség volt új berendezések telepítésére, ott új tűzrakó helyek, padok, asztalok, esőházak épültek, felújítottak három gyaloghidat.

Források vízgyűjtőit tették rendbe, esőházakat építettek, a Kárpát-forrásnál új erdei illemhely épült és új külsőt kapott a Pilismaróti Erdészet Király-kúti pihenőhelyén meglévő illemhely is. A természetjárók közreműködésével a teljes szakaszon frissen festették a jelzéseket, és ehhez kapcsolódva a tájékoztató táblák is megszépültek.

Dr. Láng Zsolt a II. kerület polgármestere és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke jelképesen is befejezte a kék jelzések felfestését.

Fotó: parkerdo.hu

Megszépült az Árpád-kilátó

A kék jelzés mellett számos keresett pihenőhely található, amelyek felújítására, fejlesztésére a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései keretében idén nyáron indított programot a Pilisi Parkerdő Zrt. Az érintett Visegrádi, Pilismaróti, Pilisszentkereszti, Szentendrei, Bajnai és Budakeszi Erdészetek mellett a Budapesti Erdészet területén 24 kilométernyi kéktúra szakasz újult meg. Ennek egyik látványos helyszíne a II. kerületben található, közel évszázados Árpád-kilátó, ahol a szakemberek javították az épület faszerkezetét és a villámhárítót, lecserélték a kilátó padjait, ahol szükséges volt, újjáépítették a kő alapzatot. A kilátó környékén megújultak a tűzrakóhelyek, a padok, az asztalok és a hulladékgyűjtők. Lecserélték az idők során megrepedt, a kilátót létesítő Glück Frigyesre emlékező márványtáblát is.

Átadott turistaházak

Az idei ősz különösen mozgalmas volt a Pilisi Parkerdő életében – olvasható az erdészet közleményében, hiszen a program keretében a Kéktúra útvonalon található turistaházak is új külsőt kapnak. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 70 millió forintos beruházás révén korszerűsítette a pilisszentkereszti szurdok közelében található Som-hegyi Turistaházat. Ugyancsak a Magyar Fejlesztési Bank és a Pilisi Parkerdő Zrt. által közösen finanszírozott 45 millió forint értékű beruházás eredményeként készülhetett el a visegrádi Mogyoró-hegyen található Jurta Tábor fogadóépülete és megújult a Király-kúti kőház.

A Som-hegyi turistaház avatásán Orbán viktor miniszterelnök is jelen volt.

fotó: MTI

Fejlesztések 2014-ben

Ezek mellett nemrég megkezdődött Szentendre térségében a Kő-hegyi Menedékház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Hozzáláttak a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakításához. Mindezek mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását is tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik