Belföld

Bajnai beszólt Orbánisztán rádiójának

Az ellenzéki politikus azt tette szóvá, hogy „a közrádió úgy interpretálta a tegnapi, kijevi eseményeket, mintha a háztetőkről mesterlövészek tüzeltek volna a rendvédelmi erők embereire. Mintha a magyar közrádió híreit a Janukovics-rezsim szerkesztené. De nem, ezeket egy másik rezsim szerkeszti: Orbáné”.

Bajnai szerint a hasonlóság nem a véletlen műve. „Az Orbán-féle paktumpolitizálás, a jogállam kiüresítése, az orosz mintára való „oligarchaképzés”, vagy a korrupt kormányzás mind-mind alkalmassá teszi Orbánországot arra, hogy Európa legnyugatibb „szovjet utódállama” legyen. A paksi paktum hazánkat mélyen bevontatja abba a geopolitikai ütközőzónába, Kelet és Nyugat határára, amelynek középpontjában jelenleg Ukrajna fekszik” – írta. 

Korábban a Magyar Liberális Párt felszólította a Kossuth Rádió vezetését, hogy azonnal vonja felelősségre a hírigazgatót, hírszerkesztőt, aki felelős a csütörtökön 14 órakor elhangzott hírösszeállításért. Bajnai szövetségesei felszólították a közmédiumokat, hogy hagyják abba a hazudozást, amely immár nemcsak a bel-, hanem a külpolitikai hírekre is kiterjed. Az ukrajnai helyzet olyan, mint ’56 Magyarországa és ebben az állami sajtó sem kivétel” – írta a Magyar Liberális Párt.

A Hír24 megkérdezte az MTVA-t, miért így tálalták a kijevi eseményeket, a Kossuth Rádió miért az ukrán belügyminisztérium és az orosz kormány álláspontját közvetítette kritika nélkül, ahelyett, hogy megvilágította volna az események minden oldalát. Az MTVA azt válaszolta, hogy nem volt más választásuk.

“A hírek tartalmi kérdéseit nem szoktunk megtárgyalni, a szerkesztői függetlenség gondolom a hir24-nél is valószínűleg ismert, amúgy hivatalban lévő kormányról van szó, s miként az amerikai elnök álláspontját is ismertetni szoktuk – kritika nélkül – így ebben az esetben sem tehetünk mást” – adtak magyarázatot.

Mint emlékezetes, fél éve nagy vihart kavart az egykori rádiós, aki felmondott, mert a közmédia már annyira szakmaiatlan lett, amihez nem adhatja a nevét. Nem kellenek gondolkodó emberek, csak katonák, szolgák, akik teljesítik a legképtelenebb, szakmailag vagy morálisan vállalhatatlan elvárásokat.

A hírszolgáltatásba olyan emberek szólnak bele, akik a hírszakma alapvetéseivel sincsenek tisztában, Cenzúra van és utasítás, melyik hírt hagyja ki, melyiket tegye előre. Antal János akkor azt írta, újra megjelentek a „repertoárban” a termelési hírek, amelyekre igazából csak a kádári érában volt megkülönböztetett kereslet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik