Belföld

Megint kiborult egy közmédiás újságíró

Antal János (egykori) közmédiás újságíró otthagyta a munkahelyét. Három év után ő is rájött, hogy valami nem stimmel az MTVA körül.

A közmédiánál lassan már hagyománya lesz annak, hogy ha egy dolgozó felmond, akkor búcsúlevele valamelyik lapnál landol.

Ezeknek az írásoknak a közös jellemzőjük, hogy szinte mindegyiktől ugyanazt a a tartalmat kapjuk: hogy mennyire szakmaiatlan lett az MTVA, hogy nem lehet bírni az ott uralkodó nyomasztó légkört, hogy ilyen cenzúra talán még a kommunizmusban sem volt.

E levelek közös jellemzője továbbá, hogy a felháborodásún túl rendre kimaradnak belőlük például azok a magyarázatok, amelyek segítenének megérteni: a cenzúra legfőbb ellenzői miért csak most állnak fel a székükből. Az MTVA-s problémák ugyanis egyáltalán nem újkeletűek, gyakorlatilag Lomnici Zoltán 2011-es retusálása óta  mindenki tudja, hogy valami nagyon nincs rendben a közszolgálati média körül.

Arra Antal sem adott magyarázatot, hogy miért pont most állt fel, de legalább az előzmények egy részét megismerhetjük a leveléből. Eszerint korábban úgy volt, hogy műsort kap, de nem kapott, aztán lefokozták.

A levél alapján nagyjából épp ebben az időszakban érte Antalt a megvilágosodás, hogy a közmédia bizony szakmaiatlan, és ő már nem is akarja a nevét adni ehhez a mocsokhoz. “Mert azzal a szemétbe dobna mindent, amiért harminc esztendőn keresztül dolgoztott”. Az újságíró bátran fel is mondott, hogy aztán levélben mondja el, amiről egyébként – rajta kívül – szinte mindenki tudott.

– Az MTVA-nak nincs már szüksége gondolkodó emberekre, nekik csak katonák és szolgák kellenek, akik teljesítik “a legképtelenebb, szakmailag vagy morálisan vállalhatatlan elvárásokat”

– Egyfajta szakmai kontraszelekció alakult ki, a maga nagyon súlyos szakmai következményeivel

– A műsorstruktúra gerincének számító hírszolgáltatásban olyan emberek is meghatározó tényezővé léphetnek elő, akik a hírszakma alapvetéseivel sincsenek tisztában

– Cenzúra van, annyira, hogy még őt is utasították, hogy melyik hírt hagyja ki, melyiket tegye előre, melyiket tegye át. A helyzet  súlyos: Antal szerint ezt még a szocik sem engedték meg maguknak!

–  Kádárizmus van (Antal ezt egészen pontosan úgy fogalmazta meg: újra megjelentek a „repertoárban” a termelési hírek, amelyekre igazából csak a kádári érában volt megkülönböztetett kereslet)

A levél végül egy igazán drámai végkifejlettel zárul. Antal nemcsak az MTVA-tól válik meg, hanem az egész újságírói karrierjétől.

“Elhagyom a pályát is. Miattatok” – búcsúzott az egykori rádiós.

A levelet  a Cinken találtuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.