Belföld

Kevés a járműipari szakember Győrben

Formális szervezetbe integrálják a győri járműipari életpálya-modell szereplőit.

Fekete Dávid alpolgármester, a folyamat egyik szervezője elmondta: az életpálya-modell lényege, hogy az alapfokú oktatástól az egyetemi képzésekig figyelnek arra, hogy kielégítsék a térség járműiparának szakemberigényét, valamint a város által nyújtott egész életen át tartó perspektívát vázoljanak fel az abba belépők számára.

“Furcsa kettősség, hogy napjainkban Győr és környéke nem tudja kielégíteni a járműipar és beszállítói szakember-igényét, holott az e szakmákat kitanulók sokkal biztosabban találnak állást, és jobb bérre is számíthatnak” – jegyezte meg a politikus, aki szerint egyszerre kell kívülről láthatóbbá, belülről pedig hatékonyabbá tenni az évekkel ezelőtt, spontán módon kialakult együttműködést, az önkormányzat szervezése alatt.

Jelezte: a modell működtetésében szerepet vállal több helyi szakiskola, a Széchenyi István Egyetem, az iparkamara megyei szervezete, a munkaügyi központ és számos cég – kiemelten az Audi Hungária Motor Kft. – mellett a győri Mobilis interaktív kiállítótér is; utóbbi feladata, hogy a legfiatalabbak számára is kézzelfogható közelségbe hozza a járműipart és az azzal kapcsolatos szakmákat.

Mint mondta, az év végére szeretnék intézményesíteni az együttműködést; már fel is állt a győri egyetemen az a munkacsoport, amely áttekinti, hogy milyen formában – cégként vagy például egyesületként – működnek hasonló kezdeményezések a világ nagy autóipari központjaiban.

Megemlítette: a partnerek már bemutatkoztak közösen, hiszen folytattak sajtókampányt ismertségük növelése érdekében, tavaly novemberben pedig mindannyian képviseltették magukat a város standján az Automotive Hungary szakkiállításon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik