Belföld

Fehérváron ülésezett a magyar- szlovák vegyes bizottság

vargha tamás (magyar-szlovák biztonságpolitikai bizottság)
vargha tamás (magyar-szlovák biztonságpolitikai bizottság)

Az idei ülés célja az volt, hogy a felek véleményt cseréljenek az európai uniós és a visegrádi országok együttműködéséről, aktuális védelempolitikai, valamint kétoldalú katonai együttműködés kérdéseiről.

Március közepén a visegrádi négyek védelmi miniszterei jóváhagyhatják és aláírhatják a V4-ek közös védelmi tervezési együttműködését és a közös védelmi vízió megalkotásának dokumentumait – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden, Székesfehérváron, ahol a katonai és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó magyar-szlovák vegyes bizottság 2014. évi ülésén tárgyalt Milos Koterec szlovák államtitkárral.

Vargha Tamás a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyeztetés hozzájárult a V4-eken belül a szlovák és magyar fél honvédelmi és védelempolitikai együttműködésének javításához. Hozzátette: a Varsói Szerződés miatt mindkét ország közös katonai múlttal rendelkezik, így az elavult haditechnika lecserélésének gondjával is közösen kerülnek szembe.

MTI fotó: Vargha Tamás és Milos Koterec

Jelezte, hogy a visegrádi országoknak a védelempolitika és a tervezés tekintetében is együtt kell dolgozni, ennek egyik fontos terepe a magyar-szlovák vegyes bizottság.

Vargha Tamás a jövő fontos feladatának nevezte a visegrádi négyek által létrehozandó EU-s harccsoportot, amely “nem cél, hanem eszköz”. Szerinte a közös harccsoport komoly együttműködést kíván és lehetőséget biztosít közös kiképzések és gyakorlatok végrehajtására.

Milos Koterec közölte: a biztonság és a védelem területén már két éve komolyan fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok Szlovákia és Magyarország között. Hozzátette: a V4-ek jelenlegi magyar elnöksége sokat segít abban, hogy kibővítsék a biztonság és védelem dimenzióit az egész régióban. A keddi ülésen tárgyaltak a két ország és a visegrádi négyek olyan krízishelyzetekre adott közös válaszairól, amelyek a védelmet és a biztonságot veszélyeztetik. Példaként említette Ukrajnát és a Közép-afrikai Köztársaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik