Belföld

A Simon-ügyet soron kívül kezelik

Bár november óta nyomoztak, eddig nem tudtak tenni Simon Gábort érintő nyomozati lépéseket, mert a politikus védte a mentelmi jog. Arról, hogy milyen lépésekre lehet számítani, a szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem beszélt.

Vagyonnyilatkozatot foglaltak

A csütörtöki eseményekről a annyit elárult, hogy több helyszínen is házkutatást tartottak és lefoglalás is volt. Voltak az MSZP székházban is, ahol egy bizonyos iratot foglaltak le. Mindemellett a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön nem hallgatta ki Simon Gábort.

Mesterházy Attila MSZP-elnök délután a HírTV kérdésére megerősítette: az MSZP székházából a nyomozók Simon Gábor a párt számára külön leadott vagyonnyilatkozatát vitték el.

228 milliót keresnek

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy Simon Gábornak több száz millió forint van bécsi számláján, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-i hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését, a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben, akkori árfolyamon, 228 millió forintnyi összeg volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik