Belföld

Simon: jóhiszeműen hibáztam

Lemond minden pártbeli tisztségéről, de szerinte a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, és jóhiszeműen hibázott a vagyonbevallásával.

„A kialakult, személyemet érintő helyzetre való tekintettel korábban felfüggesztettem párttagságomat, most pedig bejelentem, hogy minden pártban viselt tisztségemről lemondok és kilépek a Magyar Szocialista Pártból. Egyben visszalépek képviselői jelöltségemtől, és 2014. február 12-i hatállyal lemondok parlamenti képviselői mandátumomról is.” – írja közleményében Simon Gábor szocialista politikus.

Mint írja a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk.

„Jóhiszeműen hibáztam, amikor a vagyonnyilatkozatomat nem kellő alapossággal töltöttem ki.” – írja, és kijelenti, minden, a helyzet tisztázását segítő eljárást és vizsgálatot vállal és segít.

Az osztrákok szóltak

A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését szerdán az Országgyűlés elnökénél – jelentette be korábban Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészég által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta. A nyomozás elrendelésének alapja az osztrák pénzpiaci felügyelet által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájának küldött értesítése volt. Ezt követően hivatalból indult nyomozás még nem konkrét személy ellen.

Szerdára gyűlt össze annyi információ, hogy az addigi gyanú megalapozottá vált. Ez az előfeltétele annak, hogy új szakaszba lépjen az ügyészségi nyomozás, hiszen országgyűlési képviselővel szemben – az ő személyét közvetlenül érintően – a nyomozást csak mentelmi joga felfüggesztését követően lehet végezni.

Gyanús ügyletet tapasztaltak

Fazekas Géza közölte: az ügy lényege, hogy Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt.

Az osztrák felügyelet derített fényt a nagy összegű készpénz elhelyezésére, és a nemzetközi szerződések alapján – pénzmosás gyanús ügyletet tapasztalva – tette meg a jelzést a magyar félnek.

Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, amelynek nem tett eleget – mondta. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait – közölte Fazekas Géza.

Ez azt is jelenti, hogy a nyilatkozatai valótlanul igazolták azt, hogy maradéktalanul eleget tett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – közölte Fazekas Géza, aki a nyomozás érdekeire tekintettel több részletet nem árult el.

Ugyanakkor “az ügy másik vetületeként” beszélt arról, hogy a főváros XVIII. kerületi önkormányzatának 2008-as kötvénykibocsátásával kapcsolatban – Lévai István alpolgármester feljelentése nyomán – az ügyészség 2012 februárjában hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta, és 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntette azt. Fazekas Géza közölte: a fővárosi főügyész szerdán elrendelte az ügy felülvizsgálatát.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint Kövér László, a parlament elnöke az Országgyűlés mentelmi bizottságának továbbítja a legfőbb ügyész megkeresést a szocialista országgyűlési képviselő ügyében. A politikus mentelmi jogának felfüggesztésére a testület tesz majd javaslatot. Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke kedden azt közölte, hogy a bizottság jövő kedden ül össze.

Több embert sejtenek az ügy mögött

Több ellenzéki és kormánypárti politikus felvetette az MSZP érintettségét a párt elnökhelyettesével kapcsolatos ügyben. A Jobbik bűnszervezetben részvétel, hivatali vesztegetés, illetve különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen – jelentette be Novák Előd, a párt alelnöke.

Álláspontjuk szerint ennek az összegnek a megszerzése egyedül nem volt lehetséges, hanem egy bűnszervezet fenntartására volt szükség, emellett a Jobbiknak erős a gyanúja, hogy a pénz a nemzeti vagyonból származhat. A párt felszólította Simon Gábort, hogy hozza nyilvánosságra: milyen pénzeket kezel, és azokat milyen célra használja az MSZP, a pártot pedig arra szólította fel a Jobbik, hogy nevezzék meg, “kik voltak ennek a bűnszövetkezetnek a részesei”.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint, ha igazak a hírek Simon Gábor ausztriai bankszámlájáról, nehezen képzelhető el, hogy arról senki más nem tudott a szocialista pártban, és a politikus magányos elkövető volt.
Karácsony Gergely, az Együtt-PM kampányfőnöke azt mondta: önmagában az, hogy Simon Gábor vagyonbevallásában nem szerepelt az összeg, kellő indok arra, hogy a politikus ne legyen képviselőjelölt – jelentette ki, hozzátéve: az ügy további tisztázását is az MSZP-től várják, mint ahogy arról is a szocialisták dönthetnek, hogy ki induljon helyette a XVIII. kerületben.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke debreceni sajtótájékoztatóján elmondta, választ vár Mesterházy Attila szocialista pártelnöktől arra, hogy az MSZP vezetése tudott-e a párt második emberének az osztrák bankban tartott százmillióiról. A Fidesz azt is szeretné megtudni, hogy Simon Gábor gyűjtött-e adományt, támogatási pénzt az MSZP-nek, ha igen, azt felhasználták-e valamilyen célra, illetve, hogy a párt vezetésének van-e tudomása mások által “parkoltatott százmilliókról”.

Veres Gábor, az MSZP szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy egyelőre a szocialista párt sem tudja, mi a helyzet a Simon Gábort ért vádakkal. Elmondása szerint Mesterházy Attila pártelnök csütörtökön ér haza washingtoni látogatásáról, ezután az MSZP illetékes testületei meghallgatják Simon Gábort, és a tanácskozás vége után adnak tájékoztatást.

A szóvivő cáfolta, hogy a pártban válságtanácskozás lett volna kedden az ügy miatt. A párt elnökhelyettesének választási listás helyével összefüggésben a szóvivő azt mondta, ha Simon Gábor csütörtökön személyesen megerősíti, hogy párttisztségeiről lemond, akkor az MSZP országos listájának módosítását a párt országos választási bizottsága és az országos elnökség hajthatja végre.

A Magyar Nemzetben robbant a bomba

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül azt írta: a politikus 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.

A napilap szerint korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi vagyonbevallásában sem szerepelteti azt. A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott – írta a Magyar Nemzet.

Olvasói sztorik