Belföld

Belepte az országot a hó, sok a baleset

baleset (baleset, )
baleset (baleset, )

Az ország nagy részén és a fővárosban is a hajnali, reggeli órák óta változó intenzitással havazik. Több baleset történt, de az országban nincsenek járhatatlan utak, a főutakon és az autópályákon jellemzően nedves a burkolat. A vonatok többsége is menetrendszerint jár, csak néhol vannak késések.

Kapcsolódó cikkek

Somogy megyében a hajnal óta tartó havazás miatt árokba csúszott autók és kamionok mentéséhez, útra dőlt fa eltávolításához riasztották a tűzoltókat. Barcs és Darány között a 6-os úton egy kidőlt akácfa zárta el a forgalmat, Kaposfüred és Toponár között, majd Kaposváron, a Pázmány Péter utcában, valamint Kadarkút és Mike között is személyautó, a 68-as út somogyszentpáli elágazójánál pedig nyerges vontató csúszott az árokba. A kaposvári Szigetvári utcában és a Jutai úton elakadt kamionok műszaki mentésében a Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületet segített.


Fotó: MTI/Nagy Lajos

Veszprém megyében két személyautó ütközött frontálisan szerda délelőtt Zalahaláp külterületén, egy ember életveszélyesen megsérült.

Zala megyében több, könnyebb személyi sérüléssel is járó baleset történt a havas utakon. Két ember könnyebben megsérült, amikor autójukkal Kisszigetnél a havas úton megcsúsztak, az árokba borultak, és végül egy beton hídfőnek csapódtak. A 7-es főúton két baleset is történt a reggeli órákban Nagykanizsa közelében. Egy személyautó megcsúszott az úttesten és a meredek árokparton állt meg, két órával később egy másik a vízelvezető árokba hajtott. Zalakaroson ugyancsak egy személygépkocsi sodródott le az úttestről, az árokba csapódott és a tetejére borulva állt meg. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a mentők őt is a helyszínen látták el.

Folyamatosan dolgoznak a hókotrók

Az Útinform déli összesítése alapján a déli, délnyugati, valamint az északkeleti térséget leszámítva továbbra is az ország nagy részén változó intenzitással esik vagy szállingózik a hó – áll a közleményben.

A társaság reggel óta több mint 300 munkagéppel végzi a hóeltakarítást és síkosságmentesítést, így a főutak már a havazásban érintett területeken is túlnyomórészt nedvesek, vizesek, de hókásás és latyakos szakaszok még elszórtan előfordulhatnak. A folyamatos takarítás következtében az autópályákon is sokat javult a helyzet, jellemzően nedves burkolatra lehet számítani.

Az alsóbbrendű utak még latyakosak, hókásásak, helyenként havasak, de a téli viszonyoknak megfelelően járhatóak, közúton elérhetetlen település vagy járhatatlan út nincs az országban – közölték.

A Magyar Közút arra kérte a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform hivatalos Facebook és Twitter oldalán, illetve a weboldalukon.

A vonatok az ország nagy részében menetrend szerint járnak, csak néhány vonalon vannak késések.

3 centi hó várható Budapesten

A téli időjárás miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómunkásokat vesz fel szerda délutáni 14-22 óráig tartó munkavégzésre. A társaság közölte azt is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően Budapesten korán reggel elkezdett havazni, a prognózis alapján estig három centiméter hó várható.

Az FKF hóeltakarító gépei reggel óta folyamatosan síkosságmentesítik a fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózatot, hogy biztosítsák a balesetmentes közlekedés feltételeit.

Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 kilométer főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Elsőként a hidakat, a felüljárókat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető utat, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as és az M5-ös autópálya, valamint a 2-es, a 6-os, a 10-es és a 11-es főközlekedési út fővárosi bevezető szakaszait, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszait, az autóbusz- és főközlekedési útvonalakat, a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utakat tisztítják meg.

A mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.
Az FKF felkéri az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Csütörtökön hószállíngózás és fagy

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán marad a többnyire borult lesz az ég, többfelé várható hószállingózás, havazás. Délután, estefelé délnyugaton, délen elvékonyodik, helyenként felszakadozik a felhőzet. Általában mérsékelt marad a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet kora délután 1, -3, késő este -1, -6 fok között alakul.

Csütörtökön az Alföldön süt ki hosszabb időre a nap, ott csapadékra nem számíthatunk. Másutt több lesz a felhő, kezdetben az Északi-középhegységben néhol előfordulhat hószállingózás, a Dunántúlon pedig elszórtan várható kisebb fagyott eső, ónos eső, eső. A keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül, hozzávetőleg a Tata-Szeged sávban olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, -9 fok között alakul, de délnyugaton, délen helyenként -10, -13 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -2, 2 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik