Belföld

Három poszt fix a következő Orbán-kormányban

Mi az, ami van? Közbiztonság? Orbán a belügyben járt, cikluszárón.

Kapcsolódó cikkek

Ha hihetünk fajsúlyos kormánytagoknak, miért ne tennénk, akkor kipipálhatunk egy 2010-es választási ígéretet.

„Kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek” – ezt Orbán Viktor jelentette ki még 2010. április tizenkettedikén egy nemzetközi sajtótájékoztatón.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

„2010 óta helyreállt a jogállamiság… A Belügyminisztérium és a rendőrség rendkívül hatékony” – ezt meg pár órája mondta ugyanő egy állománygyűlésen. Belügyminisztere pedig így fogalmazott: „Tisztelt miniszterelnök úr, jelentem, Magyarországon rend van. A közrend és a közbiztonság az ország teljes területén szilárd.”

Így javult

A legfrissebb, tavaly közzétett statisztikák szerint kismértékben nőtt a bűncselekmények száma 2012-ben: a regisztrált közvádas bűncselekmények abszolút száma 4,6 százalékkal emelkedett 2011-hez képest, ugyanakkor a gyilkosságok és a súlyos testi sértések száma csökkent.

Egy 2013 végi belügyminiszteri levélből az derült ki, hogy a betörések száma évek óta folyamatosan emelkedik, ráadásul még soha nem volt olyan rossz a felderítési arányuk, mint 2012-ben.

Ráadásula a rendszerváltás óta még soha nem zártak le annyi nyomozást eredménytelenül, mint 2012-ben – derül ki a Legfőbb Ügyészség tájékoztatójából. Az adatok annak ellenére is romlottak, hogy 2012. április 15-én hatályba lépett az új szabálysértési törvény, így az 50 ezer forintnál kisebb értékű lopások kikerültek a bűnügyi statisztikából.

A számok ugyan nem mutatnak jelentős változást a négy évvel ezelőtti állapothoz képest, de statisztikán nem akadunk fenn, mi több, keretesbe űzzük az adatokat, balra nézz.

Elszabadult

Pintér Sándor „az elmúlt kormányzati ciklus lezáró értekezletének” minősítette a mai rendezvényt. Portálunk ott volt „a kormányzati ciklus nyitó értekezletén” még 2010. július tizenhatodikán, hasonlítsuk hát össze, mi hangzott el ott, s mi itt.

A belügyes univerzum fix pontja Pintér Sándor. „Önök is tudják, mit jelent a bajtársiasság. Akivel már szolgáltak együtt, abban bíznak meg a legjobban. Ez a politikában is így van… Ki is fogok mellette tartani végig, amíg az önök teljesítménye egyébként indokolja ezt” – ezt mondta Orbán négy éve Pintérről. Meg azt is, letörve Lázár János állítólagos rendvédelmi ambícióit, hogy hiába találni sok tehetséges fiatal politikust a Fideszben, nincs idő „soha ki nem próbált emberekkel” kísérletezni a fontos posztokon. Jelentjük, a négyéves kísérlet sikerült, hiszen a kormányfő ma tán tízszer is megköszönte Pintér munkáját, bőkezűen dicsérte emberét.

Szintén állománygyűlési fix pont a „kormányzati szinten működő bűnszervezetek” emlegetése. Hogy a nemzetbiztonsági hivatal egykori vezetője, Laborc Sándor a 2010-es kormányváltás előtt találkozott Portik Tamás alvilági vállalkozóval, és nem mellesleg magnón rögzítette beszélgetésüket, Orbánnál nem balfékséget, szakmai alkalmatlanságot igazol, hanem bűnös összeesküvést. Sőt magyarázatot ad arra, „miért szabadulhatott el a bűnözés 2002 és 2010 között, miért nem lehetett közbiztonságról beszélni”.

Több pénzt! Majd

A kormányfő 2010-ben egyre erősödő „erkölcsi és anyagi elismerést” ígért a belügyeseknek. „Ahogy a rendőrség hatékonyságát növelő intézkedések előterjesztés formájában elém kerülnek, a szükséges pénz rendelkezésre fog állni” – épp ezt mondta. Meg azt is, hogy 2014 tavaszára kiszámítható életpályamodell, egyenruhásokra szabott lakás- és gyereknevelési támogatás ad majd biztonságot a BM-eseknek. Ugyanerről most úgy nyilatkozott, hogy az életpálya modell „nem jött össze”, és „nincs forrás” a lakástámogatásra sem. De hamarosan lesz!

Persze, ismét őt idézzük, a „választások előtt tett ígéret olyan, mint a kutya vacsorája”, ezért már április előtt „előbizonyít” a kormány: a tiszthelyettesek, vagyis a ranglétra alján tanyázó huszonkilencezer dolgozó januártól havi tízezer forint pótlékot kap (fejenként), s ez a pénz egészen addig jár nekik, míg „bevezetésre nem kerül az életpályamodell”.

Hogy az pontosan mikor lesz? Majd ha a gazdaságirányítás, konkrétan „Varga Mihály olyan jól teljesít, mint Pintér Sándor”.

Értsd, három poszt tuti a következő kormányban: Pintér, Varga. És persze Orbán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik