Belföld

Emlékév a felejtés és a közöny ellen

holok4 (holokauszt, )
holok4 (holokauszt, )

Hétfőn megkezdődik a Holokauszt 70 évvel ezelőtti borzalmaira és a zsidóság kultúrájára való emlékezéssorozat Hódmezővásárhelyen.

Az Emlékpont Múzeum galériájában már berendezték a hétfői kiállítás képeit, itt tartott tájékoztatót Almási István polgármester és Árva László igazgató. A polgármester elmondta, a XX század legfájdalmasabb epizódjára kell emlékezni, megmutatni a fiataloknak, hogy tanulhassanak belőle.

Vásárhelyen 2004-ben döntöttek a Zsinagóga felújításáról a volt izraelita népiskola épületéből pedig az ország egyetlen holokausztra emlékező állandó kiállítás létrehozásáról. A vásárhelyi programsorozatban elsősorban a diákokat akarják megszólítani. Több kiállítás, fotótárlat, konferencia, filmvetítés, és Radnóti emléknap szolgálja az emlékezést 2014-ben Vásárhelyen.

A Vásárhely24 megtudta, a Mozaik Mozi is szerepet vállal a rendezvényekből. Az intézmény nyújtotta adottságok olyan filmek vetítését is lehetővé teszik, mint a Schindler listája, a Sorstalanság, vagy a Zongorista. Az Anne Frank naplójából pedig úgy tudjuk színházi előadást láthatnak.

Árva László kiemelte, már a korábbi években is tartottak rendhagyó történelemórákat, ezt idén is folytatni kívánják. Nyitott órák, vetítések válnak a tananyag részévé, amiből aztán vetélkedőt is szerveznek. Az emlékezés mellett a zsidó kultúra is megjelenik Vásárhely kulturális életében, így például koncerteket is rendeznek.

Január 27-én a Holokauszt emléknapon rendhagyó történelemóra várja a diákokat, majd “Elmondani az elmondhatatlant” címmel konferenciát rendeznek az Emlékpontban. 16 órától pedig megnyitják B. Nagy Balázs fotókiállítását Auschwitz döbbenetes borzalmairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik