Belföld

Elvesztették a kórházak a műtétre váró betegeket

Infuzio(960x640)(5).jpg (infúzió)
Infuzio(960x640)(5).jpg (infúzió)

Akár a várólista rövidítésére folyósított gyorssegély kétharmadát is vissza kell adniuk az intézményeknek a túl merev szabályok miatt.

A Népszabadság ismerteti: a kormány tavaly az év utolsó napjaiban 800 millió forintot osztott szét azon kórházak közt, amelyek a legtöbb műtétre várakozót tartják nyilván. A plusztámogatásért cserébe az intézményeknek vállalniuk kellett a várólista rövidítését.

Az érintett intézmények pontos listát kaptak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), melyen taj-számokhoz rendelték az összeg felhasználását. Vagyis személyre szólóan határozták meg, hogy kiket kell előrevenni. Ők jellemzően azok, akik nagyon régen vannak a várólistán.

Hol vannak a betegek?

Operáció helyett viszont sok helyütt várhatóan vissza kell adni a pénzt. A kórházak ugyanis most szembesültek azzal, hogy a műtétre váró betegeik jó részét “elvesztették”, s legfeljebb az esetek 30 százalékában kerülhet sor a műtétre.

A lap szerint előfordul, hogy az OEP által megjelölt beteg átkerült más intézménybe, ahol azóta meg is operálták. Vagy változott az állapota, és már nem megoldás számára az adott beavatkozás, vagy maga a beteg gondolta meg magát, s nem akar már kés alá feküdni. Előfordult az is, hogy a beteg időközben meghalt.

A beavatkozásokat ez év április végéig el kell végezni, és ha addig nem tudják elkölteni az összeget a kijelölt taj-számok tulajdonosaira, akkor vissza kell azt utalniuk az OEP-nek, nem fordíthatják a következő sorban állóra – írja az újság.

Az összeg felhasználásának nehézségei a Magyar Kórházszövetség elnökségében is szóba kerültek. Velkey György elnök a lapnak azt mondta, kezdeményezik, hogy a visszavont pénzt is a várólisták csökkentésére lehessen fordítani.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, kedden Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere aról beszélt, hogy plusz 18,2 milliárdot kap az egészségügy, az összeg több mint felét a kórházi ellátás teljesítményvolumen-korlátjának emelésére fordítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik