Belföld

Kosarasok balesete: szabadságvesztés kaphat a sofőr

Felfüggesztett szabadságvesztést és vezetéstől eltiltást kért a győri ügyészség az idős férfira, aki a győri női kosárlabdacsapat buszával ütközött frontálisan.

Takács Péter főügyész hétfői közleménye szerint halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat a 70 éves férfi ellen.

A tragikus baleset szeptember 7-én történt, személyautó és busz karambolozott a 85-ös főúton Kapuvár és Vitnyéd között. A balesetben meghalt Tapodi Péter, az UNI Győr kosárlabdaklub igazgatója és Fűzy Ákos vezetőedző. A busz utasai közül többen súlyosan megsérültek. Natasa Kovacevicnek, a csapat szerb játékosának lábát amputálni kellett.

Maga a vétkes sofőr is többhetes kórházi ellátásra szorult, de a bíróság még szeptemberben jogerősen úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet.

A sofőr szabadlábon védekezhet

Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivő bírája akkor újságíróknak elmondta, a bíróság azzal indokolta a felelősségét elismerő férfi szabadlábon hagyását, hogy a 69 éves, büntetlen előéletű, hosszas kórházi kezelésre szoruló, “mintaszerűen rendezett” családi és személyi körülmények között élő gyanúsított esetében nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye.

A gyanúsított teljes megbánást tanúsított. Ugyanakkor “a megalapozott gyanú kétséget kizáróan fennáll”, hiszen a férfi elismerte, hogy ő ütközött autójával annak a busznak, amely a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállította.

Szabó József, a férfi ügyvédje nem sokkal korábban elmondta, védence nem tud magyarázattal szolgálni arra, mi okozta a balesetet. Noha semmilyen körülmény nem zavarta, lehajtott a padkára, és amikor balra rántotta a kormányt, már olyan közel volt a busz, hogy nem volt ideje a lábát a gázról a fékre tenni.

A busznál is találtak hiányosságokat

Az autóbuszt megvizsgálták, a baleset idején a közúti közlekedésre alkalmas állapotban volt, de érvényes műszaki engedélye nem volt. Kiderült, hogy az buszvezető lejárt jogosítvánnyal vezette a járművet. A rendőrség ellene érvénytelen hatósági engedéllyel való közlekedés szabálysértése, valamint engedély nélküli vezetés miatt kezdeményezett eljárást. A szakértői vizsgálat szerint, a buszsofőr a megengedett sebességet is túllépte. Részletek itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik