gáspár sándor (gáspár sándor, )
Belföld

Gáspár Sándor Páger-díjas

Az emlékgyűrűt Makó polgármestere adja át február 9-én a Hagymaházban, a Páger Antal szülőházának megkoszorúzása után kezdődő ünnepségen.

Idén Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes művész kapja meg a Páger Antal Színészdíjat. Páger Antal születésének 100. évfordulóján szülővárosa, Makó felvállalta szellemi hagyatékának gondozását. A hagyományápolás legfontosabb eleme a színészóriás születésnapján tartott emlékrendezvény és a tiszteletére alapított színészdíj. A kitüntetést odaítélő szakmai kuratórium tagjai – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet, Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta és Páger Antal unokája, Gyarmathy Antal – idén egyhangú szavazással döntöttek. Halász Judit, Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Rudolf Péter, Kútvölgyi Erzsébet és Cserhalmi György után 2014-ben Gáspár Sándor veheti át a jeles elismerést.

A fehérvári társulat művészének különösen sokat jelent ez, hiszen többször játszott együtt Páger Antallal. A múlt évszázad legnagyobb magyar színészének, filmszínészként világklasszisnak tartja: „Ő számomra egy csoda, szenzációs példa.”

Gáspár Sándort a Vörösmarty Színházban jelenleg az Indul a bakterház Szabó baktereként és a Lear király Glostereként láthatják. Következő bemutatója a Mesterkurzus, ahol Sztálin bőrébe bújik.

Ajánlott videó