Belföld

Hírzárlat Orbán új lapjánál

Online sztár lett ismét Kerényi Imre, miután kiderült, hogy Magyar Krónika címmel havi folyóiratot indít, amelynek egyik szerkesztője, szerzője, Orbán Viktor lenne. Kerényi bevezetője szerint a kiválasztottak azt írják majd meg, mi tetszik nekik, mit látnak szépnek és jónak. Kerényin mulatott már a netes közvélemény, például az emlékezetes festmények láttán, és bosszankodott, amikor neveletlenül viselkedett a Nemzeti Színházzal és Alföldi Róberttel szemben. Kerényi fél milliárd forint állami pénzből gazdálkodik.

A Magyar Krónika még nincs az újságosok polcain. Csak májusban indul. Már ha addigra marad valaki a szerkesztőségből. A Kerényi által felkért illetve megnevezett 100 emberből ugyanis egyre többen jelzik, hogy fogalmuk sincs, miről van szó, illetve nem szívesen vennének részt egy Orbán Viktor által felügyelt lap munkájában.

Pedig a névsor impozáns. Van rajta egykori televíziós,(Ráday Mihály) az MTI egykori vezetője egyetemi tanár, allergológus és miniszterelnökből rögtön kettő is. Orbán Viktor mellett Boros Péter. A névsorból hétfőn elsőként, vállaltan konzervatív újságírók iratkoztak ki, de Vizi E. Szilveszter, az akadémia egykori elnöke is azt közölte, hogy sem szóban sem írásban nem vállalta el a leendő lap, szerkesztő bizottságának elnökségét.

Mindenesetre az interneten hétfő óta elszabadult a mémcunami. Ráadásul, Kerényi Imre nem először vált az internet közönségének céltáblájává a mondatai miatt. Több mint két éve a hivatalosan „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozása és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzése és fejlesztése ügyével összefüggő feladatokkal megbízott miniszterelnöki biztos” – mert, hogy ez a titulusa az egykori színházi rendezőnek – több mint 30 millió forintért rendelt képeket.

De nem csak a képzőművészet Kerényi asztala. Áprilisban Vidnyánszky Attila társaságában nyilatkozott a City TV-nek, óriási felháborodást kiváltva.

Számos államilag támogatott akciója is volt a havonta 600 ezret kereső miniszterelnöki megbízottnak. 44 millióért asztal az alaptörvénynek, díszalbum 296 millióért, ipad alkalmazás 6 millióért, de néhány szerző jogdíjának mellőzésével 194 millióért nemzeti könyvtár címmel könyvsorozatot is indított az egykori színházigazgató.

Természetesen kerestük a 100-as listán lévő embereket. Többen azért nem nyilatkoztak, mert már elmondták, hogy nem akarnak részt venni az új lapban. Mindenesetre most hírzárlat van Magyar Krónika ügyben. Kerényi Imre azt mondta a Hír24-nek kedden telefonon, hogy a csütörtöki lapindítóig nem nyilatkozik, de utána tájékoztatja a sajtót, hogy milyen lap is lesz az, amelybe két miniszterelnök és egy jegybankelnök is szívesen ír.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik