Belföld

Egymilliárd forint jutott Orbán emberének

Az előző héten megítélt több mint 600 millió forintos támogatással átlépte az 1 milliárdot az az összeg, amit Kerényi Imre miniszteri biztos ötleteire adott eddig az állam.

Egy kormányrendelet az idei költségvetésből 336,9 millió forintot, a jövő évi pedig 281,1 millió forintot különített el Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak. Ezzel az újabb 618 millió forinttal Kerényi Imre már összesen 1,1 milliárd forint támogatásnál tart.

Lista Kerényi projektjeiről

Nemzeti Könyvtár sorozat – 300 millió forint

Kerényi-kiállítás – 30-35 millió forint

Festmények az alkotmányba – 20 millió forint

Kerényi-féle díszalkotmány – 26 millió forint

Zsebfüzetek – 18,5 millió forint

Alaptörvény díszkiadásának iPadre optimalizálása: 6 millió forint

Zsebfüzet 5.-8. osztályosoknak, országos terjesztésű havilap megjelentetése, terjesztése 2014-től, a Nemzeti Könyvtár folytatása – 336,9 millió forint (2013),

Nem tudjuk még, hogy mire – 281,1 millió forint (2014)

Röpködtek a tízmiliók

Kerényi Imre a munkát az új alkotmány népszerűsítésével kezdte. Ennek keretében első körben festményeket rendelt a hivatalos állami díszkiadáshoz. A vitatott művészi értékű, összesen 13 darab képre a buzizó miniszterelnöki megbízott összesen 20 millió forintot költött el.

A festmények rendben elkészültek, így ezután Kerényi nekiláthatott az alaptörvény díszkiadásának megvalósításához. A díszkiadásból tavaly áprilisig 3700 darabot készítettek el, az előállításra, szállításra pedig bruttó 26 millió forintot költöttek. A miniszterelnöki megbízott itt nem állt meg, sőt, a díszkiadás mellé a diákoknak zsebfüzeteket is készítettek.

A festményeket és a készítők névsorát a képre kattintva tekintheti meg!
Fotó: Neményi Márton

A Nemzeti Hitvallás, illetve a Magyarország Alaptörvénye zsebfüzeteket összesen bruttó 18,5 millió forintért küldte ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az általános iskolások részére. Kerényi az Alaptörvényt Ipadre is optimalizáltatta, erre 6 millió forintot költött, arra a kiállításra pedig, amelyen az alaptörvényes festményeket mutatták be, ki tudja, mennyit. A kiállítás pontos költségvetése nem ismert, a hvg.hu szerint 30-35 millió forintba kerülhetett.

300 millió a Nemzeti Könyvtár sorozatra

Kerényi második nagy projektje a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása volt. A projekt keretében a tervek szerint összesen 24 kötetet jelentetnének meg. Az állam 300 millió forintot adott a megvalósításra, amelynek első fejezetét meglehetősen botrányosan vezényelte le a miniszterelnöki megbízott.

Mint az Index kiderítette, Kerényi nem rendezte a jogokat, ehelyett kérés és engedély nélkül adták ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit, így ezek kalózkiadásnak minősülnek.

A Nemzeti Könyvtár legutóbb megjelent köteteinek bemutatóján
Fotó: Berecz Valter

Egy újabb zsebfüzet és egy országos havilap

Az egyelőre nem lehet tudni, hogy az újabb több száz millió forintos összeget mire költi Kerényi Imre. Az idei költségvetésből kinyesett összeget a Népszava szerint három nagy projektre fordíthatja. Egyrészt a társadalmi megismertetését szolgáló 5. és 8. osztályosoknak szánt “Zsebfüzetek” nyomdai előállítására és terjesztésére, másrészt jövő év elejétől egy országos terjesztésű havilap megjelentetésére, harmadrészt a Nemzeti Könyvtár program folytatására.

További cikkeink Kerényi témában:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik