Belföld

Vác polgármestere díjazott

A város színházi élete, az árvízi védekezés és az egységes kulturális bemutatóhely szervezéséért vehettek át kitüntetést a díjazottak.

A mindenkori váci polgármester egyedül dönt a Polgármester Díjának odaítéléséről, ezt az új elismerési formát a tavalyi év utolsó képviselőtestületi ülésén határozták el a városi képviselők. A városháza dísztermében megtartott első átadó ünnepségen Fördős Attila polgármester nemzetközi példákat sorolt hasonló díjakról, például a szlovák testvérváros: Ipolyság hagyományait idézte fel.

A színházcsináló

Elsőként a tavaly átadott kőszínház, a Váci Dunakanyar Színház létrehozásában játszott szerepe miatt az Önképzőköri Színtársulat alapítóját és vezetőjét szólította a város első embere. A méltatásban kiemelte, 16 éves kemény szervező munka eredménye, hogy a Fónay – HUMÁNIA – Társulat néven futó amatőr csapatból profi színészeket foglalkoztató, magas színvonalon működő állandó színház jöhetett létre. A színház megteremtéséért és a váci kulturális életben végzett egyéb szervezői teljesítményéért részesült díjban Góczán Zsolt.

Az árvízi szervező

A tavaly nyári hatalmas árvíz idején a váci alsóvárosban fáradhatatlanul irányította a védekezési munkálatokat egy mérnök, aki az utóbbi években főként a Curia Borház létesítésével tette ismertté a nevét. A váci kulturális kínálat gazdagítása, a város turisztikai fejlesztésében betöltött szerepe mellett ezért is kapott Polgármesteri Díjat Vígh Gyula.

Az értékőr

A harmadik díjazott Papp László, aki a Váci Értéktár Közérdekű Muzeális Gyűjtemény létrehozásával szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor a sokfelé méltatlan körülmények között tárolt értékeket felkutatta, rendbe tette és közreadta. A díjat távollétében lánya vette át.

A képen, balról: Góczán Zsolt, Víg Gyula, Fördős Attila és Papp Ildikó

Fotó: vac.hu

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik