Belföld

Új szabály – a nagy csak ölve szállítható

horgász (horgász)
horgász (horgász)

Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe január 1-jétől.

A módosítások érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat és az egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatója szerint a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényességét január 31-ig meghosszabbították.

A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet alapján már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is 2000 forint. Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló – nem a területi engedélyhez, hanem – az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett.

Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28. napjáig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották. Annak is jogszerűen kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl adja le fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak az állami horgászjegyért 4000 forintot kell fizetnie. A fogási napló díja 200 Ft, díjmentesség fogási napló esetében nincs.

Fontos változás, hogy változott több halfaj fajlagos tilalmi időszaka, kifogható mérete és a napi kifogható mennyisége. Január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata tilos.

Az új rendelet megtiltja majd a horogra kívülről akadt hal megtartását és a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb hal pedig csak leölve lesz elszállítható a vízpartról. Az új jogszabályok még számos egyéb változást hoznak a horgászat szabályozásában. Fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők kövessék nyomon a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik