Belföld

Elutasította a főügyészség Horváth András panaszát

horváth andrás (horváth andrás, )
horváth andrás (horváth andrás, )

A NAV-botrány kirobbantója az ellene lefolytatott házkutatás miatt reklamált. A jelenlegi álláspont szerint egyelőre nem gyanúsítható bűncselekménnyel.

A személyes adattal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt indult ügyben a Fővárosi Főügyészség Horváth András házkutatást és lefoglalást elrendelő határozat ellen bejelentett panaszát megvizsgálta, és elutasította azt – áll a Fővárosi Főügyészség HÍr24-nek küldött közleményében.

Hozzáteszik: a döntés indoka az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által feljelentett ügyben megállapítható a bűncselekmény gyanúja, amelyre vonatkozóan a lefoglalt dolgok bizonyítékként szolgálhatnak. A házkutatás és lefoglalás ezért törvényes és megalapozott volt – írják.

Az ügyszség úgy véli azonban, hogy a NAV által feljelentett cselekmény sem személyes adattal visszaélés, sem hivatali visszaélés bűntette gyanújának megállapítására nem alkalmas, hanem – a nyomozó hatóság minősítésétől eltérően – a információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége gyanúját kelti.

“A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis a gyanú kizárólag arra vonatkozik, hogy a feljelentett személy az adóhatóság munkatársaként jogosulatlanul gyűjtött, illetve tárolt olyan adatokat, amelyek semmilyen formában nem kapcsolódtak a munkaköréhez” – olvasható a közleményben.

Az ügyben indult nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik