Belföld

Ruha, cipő, kés – hova kerülnek a lefoglalt áruk?

nav (nav)
nav (nav)

Az adóhatóság karitatív szervezeteknek adja át egy részüket, az egyes tételek több 10 milliósak is lehetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jogerősen elkobzott illegális termékek bizonyos részét karitatív célokra ajánlhatja fel, a közérdekből felhasználható elkobzott tárgyak körét törvény határozza meg. A hatóság az utóbbi években legtöbbször ruhát, cipőt, lakberendezési tárgyakat ajánlott fel karitatív célra, de háztartási eszközök és kések is szerepeltek a rászorulóknak szánt tételekben – írja a Magyar Nemzet.

A NAV a jogerősen elkobzott dolgokról időről időre összesítést készít, s a karitatív tanács – ennek munkájában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász és a Magyar Ökunemikus Segélyszervezet vesz részt – dönti el, hogy mit fogad el a felajánlásokból. A hamis termékek közül rendszerint azokat, amelyeknél a hamis védjegy, márkanév eltávolítása viszonylag könnyen, kis költséggel megoldható.

A benzint a NAV kapja

A NAV az idén októberig 333 tételt állított össze, a tanács 90 szállítmányt vett át, amelyek értékét 91 millió forintban határozták meg. Tavaly 11 tételben 230 millió forint értékű ruha, faanyag és más termék került a karitatív szervezetekhez.

A lefoglalt üzemanyag is felhasználható közérdekű célra, így például a NAV járműveibe kerülhet, a hivatali helyiségek fűtéséhez is felhasználható, de jó szolgálatot tehet a katasztrófa elleni védekezéskor is. A hivatal az idén több mint 78 ezer liter olajszármazékot adott át a katasztrófavédelmi és más állami szerveknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik