Belföld

Lánglovagok tüzes küzdelme – Fotók

tűzoltók (tűzoltók, )
tűzoltók (tűzoltók, )

Karácsonyi tűzmegelőzési bemutatót tartottak a buszpályaudvar közvetlen szomszédságában.

A szombati rendezvényt a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság közösen szervezte, amelybe bevonták a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetséget és a Fehérvári Tűzoltó Egyesületet.

Hogyan oltsuk el a meggyulladt zsiradékot?

Elsőként a fehérvári önkéntesek, Takács József tűzoltó alezredes vezetésével mutatták be, milyen otthoni módszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy ne legyen súlyos égési sérülés és jelentős anyagi kár a tüzes kaland következménye. Kiderült,hogy a legjobb módszer az, hogyha fedővel vagy másik serpenyővel elzárjuk a tűz és a levegő közötti kapcsolatot. Oxigén nélkül az égés is megszűnik. Természetesen el kell zárni a gáztűzhely lángját, illetve az elektromos főzőlapot is ki kell kapcsolni. Minden esetben várjuk meg, amíg a zsiradék kihűl, csak ezután vegyük le a fedőt, különben könnyen visszagyullad. Vizet semmiképpen ne öntsünk a forró, lánggal égő olajba, zsírba, mivel a víz lesüllyed az edény aljára, pillanatok alatt felforr és bekövetkezik az úgynevezett kivetődés, amely során a konyhában tized másodpercek alatt több méteres láng keletkezik.

Ha lángol a fa

A következő szemléltetés során egy nagyméretű fém konténerben elhelyezett karácsonyfa és átlagos szobai berendezési tárgyak váltak a lángok martalékává. A tűz oltását lehetőség szerint meg kell próbálni eloltani, de intenzív lángolás és füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, minél több szomszédot értesítsünk a tűzről és azonnal hívjuk a 105-ös segélykérő számot. Amennyiben módunkban áll zárjuk el a gázórát és kapcsoljuk le a villanyóránál lévő biztosítékokat. Semmi esetre se kíséreljünk meg visszamenni az égő helyiségbe, mivel a lángok mellett a forró és mérgező füstgázok is nagyon súlyos egészségkárosodást, halált okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik