Belföld

Milliókat kap a Magyar Nemzet újságírója az államtól

A Nyirő-újratemetés kommunikációjának megszervezése után Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója egyebek mellett Ligeti Ernőről, a nyilasok által meggyilkolt zsidó származású erdélyi magyar íróról készíthet filmet - írja az Átlátszó Oktatás blog.

A Magyar Holokauszt emlékév keretében a “társadalmi aktivitás növelése, valamint a Magyar Holokauszt Emlékév céljainak társadalmasítása érdekében meghirdetett” Civil Alap-2014 ereményeit most hozta nyilvánosságra a kormány. Lukács Csaba legalább három projekttel pályázott eredményesen – derül ki a blog posztjából.

Az újságíró két és fél milliót nyert a KárpátPress Bt.-n keresztül egy Ligeti Ernőről szóló dokumentumfilmre, további 5,5 millió forintot a Székely Szeretetszolgálat Alapítványon keresztül egy Karácsony Benővel kapcsolatos projektre, és újabb ötmilliót a B-Fókusz Intézettel egy szociológiai kutatásra a határon túli magyarság és magyar zsidóság körében. Ez így összesen 13 millió forint.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Az ügy azért is pikáns, mert Lukácsot nemrégiben még a “másik oldallal” kapcsolatos kommunikációval bízták meg, ő intézte a nemzetközi botrányt kiváltó Nyírő-újratemetés kommunikációját.

Update

Lukács Csaba az alábbiakat közölte a cikkel kapcsolatban:

“Semmiféle tulajdonrészem nincs a B-Fókusz Intézetben, illetve alkalmazásában-szerződéses viszonyban sem állok velük, így nem a cégem. Volt egy közös munkánk pár évvel ezelőtt, pont. Mivel eddigi tevékenységem során már adtam ki számlát elég sok vállalkozásnak, így például a Sanomának is, mégsem állítható, hogy az enyém lenne a cégetek.

Figyelmetekbe ajánlom, hogy Ligeti Ernő, Karácsony Benő és Nyírő József a két világháború közötti erdélyi irodalom megkerülhetetlen figurái. Megkockáztatom azt is: barátok voltak. Az is fontos tény, hogy Ligeti Ernő évekig a Magyar Nemzet munkatársa volt. Mivel én is ennél a lapnál dolgozom, és nem mellesleg én is Erdélyben születtem és nőttem fel, nem tartom logikátlannak, hogy riportsorozatot-filmet készítek róla. A projekt költségvetése egyébként hatmillió forint, ehhez kapunk – legalábbis a blog szerint, mert hivatalos értesítést én még nem kaptam – kétmillió forintos támogatást.

Mellékszál, de megjegyezném azt is, hogy a Nyírő József újratemetésének kommunikációját díjazás nélkül vállaltam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik