Belföld

Lecsapott az ÁNTSZ cigikommandója

Közösségi közlekedési eszközön és vendéglátóipari egységekben is találtak szabálytalankodókat, de összességében elenyésző volt a tilalomszegők száma.

Újabb, kéthetes, a dohányzás tiltását ellenőrző akció ért véget, amelynek során elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket és a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket vizsgálták, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy betartják-e a nemdohányzók védelme érdekében hozott jogszabályokat, mert a hűvös idő beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol rá lehetett gyújtani. Ezért rendelt el az idén is országos ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Az ellenőrök összesen 1583 helyet kerestek fel. Az általános tapasztalat az volt, hogy az emberek együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják.

 

Nézze meg, mit művel velünk a dohányzás!

Fakó, szürke arcbőr, pattanások, őszülő haj, hízás – ha eddig még nem szokott le, az alábbi képek láttán biztosan elgondolkodik.

Hatósági intézkedésre hét esetben volt szükség. Egy alkalommal közösségi közlekedési eszközön találkoztak szabálysértővel, akit 20 ezer forintra büntettek meg. A többi szabálytalanságot a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztalták, ezek miatt várhatóan 410 ezer forint bírságot szabnak ki. Volt, ahol a tiltás ellenére dohányzó vendég miatt kellett intézkedni, de az is előfordult, hogy az üzemeltető nem tartotta be a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

 

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-én életbe lépett módosítása értelmében nem lehet rágyújtani a közforgalmú intézményben. Az eddig elvégzett ellenőrzések meghaladják a 100 ezret, a kiszabott bírságok összege pedig a 22 millió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik