Belföld

Újabb ellenőrzési akció a nemdohányzók védelmében

cigaretta(960x640)(2).jpg (cigaretta, )
cigaretta(960x640)(2).jpg (cigaretta, )

Az országosan összehangolt vizsgálatok két héten át, február 18-tól március 3-ig tartanak.

A Nemdohányzók védelméről szóló törvény új szabályai 2012. január 1-jén léptek életbe, melyet három hónapos, ún. türelmi időszak követett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az első átfogó ellenőrzési akciót ezért 2012. április 1. napjára időzítette, ezt követően pedig novemberben szervezett egy hetes összehangolt akciót. A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a Nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani – ez indokolta a novemberi akciót – áll a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közleményében.

Az akcióellenőrzések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a fokozott hatósági jelenlét tapasztalatok szerint azokat is elriasztja a szabálysértéstől, akik egyébként önszántukból nem tartanák be az előírásokat.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének, valamint kistérségi intézeteinek munkatársai által összesen 2605 ellenőrzésére került sor. A legtöbb ellenőrzés a munkahelyek és közforgalmú intézmények vonatkozásában történt, de viszonylag jelentős számban végeztek vizsgálatot a felügyelők szórakoztató vendéglátó ipari egységekben is.

Munkaidőn túl, az esti, éjjeli órákban is ellenőriztek, mintegy 76 esetben, elsősorban a vendéglátóhelyekre összpontosítva. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az érintettek a módosításokat általában pozitívan fogadták, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítottak, együttműködőek voltak. Mindössze 31 esetben vált szükségessé intézkedés.

Országosan az elmúlt egy év tapasztalatai jellemzően azt mutatják, hogy a szabálysértők a legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban. Emellett a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények.

Az akcióellenőrzés fő célja az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése a törvényi előírások szigorú betartatásán keresztül, amihez szakigazgatási szerv munkatársai minden segítséget megadnak. Tehát, a hangsúly a szabálysértések megelőzésén és nem a bírságoláson van.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 29 százaléka dohányzik, ami az unió átlaga feletti arányt jelent. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ennek érdekében tovább szükséges folytatni mindazon tevékenységeket – egészségfejlesztés, hatósági ellenőrzés -, amelyek elősegítik a dohányzás elterjedtségének visszaszorítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik