Belföld

Befejeződött a makói szennyvíztisztító-telep bővítése

Összesen 1,374 milliárd forintból korszerűsített létesítmény 12 hónapos próbaüzemet követően kaphatja meg a végleges vízjogi engedélyeket. A térségi szennyvízberuházás ezzel a célegyenesébe fordult, készültsége több mint 95%-os.

A szennyvíztisztító-telep korszerűsítése a Makón és öt másik településen több mint 14 300 háztartást érintő, 14 milliárd forintos összköltségű szennyvíz-csatornázási projekt egyik legfontosabb eleme – mondta el dr. Buzás Péter polgármester. Ez a telep a csatornázás szíve, motorja. Voltak, akik kételkedtek, hogy a csatornázás valaha is elkészül, de mégis azoknak lett igaza, akik 2000 óta lelkiismeretes munkával előkészítették a beruházást. A városban a korábbi 24,8%-os csatornázottság most 100 százalékossá válik. Pótpályázattal azt is elérték, hogy az utakat ott, ahol hosszában vágták fel az aszfaltot, teljes szélességében helyreállítsák.

Apátfalva polgármestere, Varga Péter még egy szemponttal egészítette ki a fejlesztést: most már nem fordulhat az elő, hogy egy térségi fejlesztés azért hiúsul meg, mert a település nem tud a befektetőnek megfelelő szennyvízkezelést felajánlani. Emellett a beruházással gyermekeink, unokáink életfeltételeit is javítjuk – olvasható a mako.hu-n.

A telep kapacitása napi 6 ezerről 8400 köbméterre nőtt, ami immár 52 ezer háztartás kiszolgálására alkalmas. A telepen keletkező szennyvíziszap kezelésére a Magyarországon még újdonságnak számító szolártechnológiát alkalmazzák. Makó mellett öt településen – Apátfalván, Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Maroslelén – megvalósuló környezetvédelmi beruházás során 2014-ig összesen 298 kilométer gravitációs szennyvízcsatorna, 91 kilométer nyomás alatti szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő épül, a csatornázott háztartások száma így a jelenlegi 2342-ről várhatóan több mint 16 ezerre nő.

A beruházás Kiszomboron, Maroslelén és Földeákon teljesen elkészült, Makón, Apátfalván és Magyarcsanádon lesznek még munkák, így a jövő szeptemberben záruló beruházás 95%-os megvalósulásnál tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik