Belföld

Rezsicsökkentés: kínos helyzetbe került a minisztérium

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára versenypiaci energiaárakról beszélt, ami a rezsicsökkentéssel ellentétes. Az NFM egy furcsa magyarázattal próbálta menteni a helyzetet.

„Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyekben az ellátás biztonságát versenypiaci árakon, piacképes árakon tudjuk biztosítani a hazai lakosságnak” –  az Index szerint ezt mondta Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) globális energiaipari előrejelzéseit tartalmazó kiadványának bemutatóján.

A lap a cikket a “Véget érhet a rezsicsökkentés” címmel hozta le, hiszen eddig a rezsicsökkentést támogató politikusok azt mondták, hogy a versenypiacnak nincs keresnivalója a lakossági energiaellátásban. Ehelyett a központilag koordinált, piaci áraktól elváló hatósági árakra hosszú távon kell berendezkednie a hazai energiaiparnak és a lakosságnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elég hamar reagált a hírre, ám egy elég furcsa “cáfolatot” közölt. Az Index szerint ugyanis a minisztérium azt mondta, hogy amikor Kovács versenypiaci árakról beszélt, tulajdonképpen nem a versenypiaci árakra gondolt, hanem a rezsicsökkentés folytatására.

“Az energiaárak piacképessége alatt a lakosság számára is megfizethető végfogyasztói ár értendő. A piacképes árszínvonal kialakításának, fenntartásának szándéka tehát nemhogy nem ellentétes a rezsicsökkentési törekvésekkel, hanem éppen erősíti azokat” – írták, hangsúlyozva, hogy határozottan cáfolnak és visszautasítanak minden, a rezsicsökkentés feladását sejtető, félremagyarázásokon alapuló utalást és következtetést.

Az Index feltette a teljes videót is a beszédről, íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik