Belföld

Békeműveleti lövészeten a Koszovóba tartó zászlóalj

Az iskolapad után terepen bizonyítottak a Bocskai-dandár külszolgálatra készülő katonái.

Megkezdődött a Koszovóba készülő katonák felkészítésének második üteme. A tantermi foglalkozások után a résztvevők jelenleg terepen gyakorolják a békefenntartó misszióhoz kapcsolódó feladatokat.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A Bocskai-dandár lövészei a napokban úgynevezett békeműveleti lőgyakorlaton vettek részt. Ennek lényege, hogy olyan helyzeteket szimulálnak, amikor bár fegyverrel, de emberi élet kioltása nélkül kell elhárítaniuk a veszélyt.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A katonák szakaszokban dolgoztak és folyamatosan váltották egymást a három különböző helyszínen. Az első feladat során, járőrözés közben mobil ellenőrző-áteresztő pontokat kellett felállítaniuk, ám ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk.  A békefenntartóknak kellett elhárítaniuk a támadást. A második egy konvojkísérési gyakorlat volt. A szimulált helyzetben egy logisztikai konvoj biztosítását végezte a kijelölt állomány. Az egyik megállás során tűz alá kerültek, ezt kellett kivédeniük, majd biztonságban elhagyniuk a helyszínt – ismertette a KFOR misszióra készülő katonák napokban végrehajtott gyakorlatát Budai Anna, a Bocskai-dandár vásárhelyi helyőrségének kommunikációs munkatársa.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A KFOR-9. váltása augusztusban érkezett meg Pristinába. A katonák fél évet töltenek a nyugat-balkáni országban. Őket váltják majd a még itthon gyakorlatozó társaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik