Belföld

Kétszáz magyar katona maradt Afganisztánban

Kabuli-repuloter(960x640).jpg (kitüntetés, katona, )
Kabuli-repuloter(960x640).jpg (kitüntetés, katona, )

A kabuli repteret őrző kontingens tagjai is hazatértek, ezzel felére csökkent a magyar katonák létszáma a közép-ázsiai országban. 2014 végére mindenki kivonul.

Befejezték hat hónapos külszolgálatukat a Kabuli Nemzetközi Repülőtér őrzéséért felelős magyar katonák. A misszió több tagja NATO kitüntetést kapott. Az ünnepségen a reptér francia parancsnoka, Olivier Taprest dandártábornok megköszönte a magyar fegyveresek kiemelkedő helytállását, magas színvonalú munkáját.

Kitüntették a kabuli reptéren szolgáló magyar katonákat (Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

A tartományi újjáépítési csoport kivonulása után a Bocskai-lövészdandár katonáiból álló kontingens volt a legnagyobb magyar egység az országban. Távozásukkal kevesebb, mint kétszáz missziós maradt Afganisztánban.

A NATO vezette nemzetközi harci erők, így a magyar katonák is 2014 végére végleg kivonulnak országból.

A fél év számokban

Az elmúlt félév alatt az Őr- és Biztosító Század rajai egyenként 140 szolgálatot láttak el a repülőtér ellenőrző-áteresztő pontjain, ezen felül 28 napot töltöttek el 24 órás azonnali reagálású erő biztosításában. A kontingens katonái a táborba érkező több mint 1000 gépjármű és több száz személy átvizsgálását végezték el naponta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik