Belföld

Nem büntetik a hajléktalanságot Vásárhelyen

A városi képviselők egyhangúan elutasították az utcán élők korlátozását.

Még szeptember végén fogadta el az Országgyűlés Pintér Sándor belügyminiszter törvénymódosítási javaslatát, mely szabálysértési bírsággal, büntethetővé teszi a hajléktalanokat. A jogszabály a világörökségi területeken megtiltja, más helyeken szankcionálhatóvá teszi az utcán élést. A törvény szerint az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy a hajléktalanok számára tiltott közterületeket jelöljenek ki a városaikban.

Az utcán élést kriminalizáló törvény adta lehetőség kihasználásáról a pénteki közgyűlésen szavaztak a vásárhelyi képviselők. A városatyák egyhangúan úgy döntöttek, nem vezetnek be korlátozásokat, illetve nem jelölnek ki büntetési zónákat a városban.

A város álláspontja szerint a hajléktalanokat nem korlátozásokkal és büntetéssel, hanem egy hatékony, az igényeikhez, életvitelükhöz alkalmazható és alkalmazkodó szociális rendszerrel lehet az utcákról visszavinni a társadalom többségének rendjébe – mondta el portálunknak Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, aki az ügy kapcsán a hajléktalanok ellátásáért felelős vásárhelyi szociális intézményekről is beszélt. Elmondta, a városi hajléktalanszállón már felkészültek a hideg évszakra. Időszakos bővítéssel 65-67 fedél nélküliről tudnak gondoskodni.

A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanszálló korszerűsítésének, valamint az ott dolgozó szakemberek elhivatottságának köszönhetően az elmúlt öt évben nem történt kihűléses haláleset városban, a téli hónapokban ugyanis szinte senkit sem hagynak az utcákon – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik