Belföld

Rendőrök vitték el a tüntetőket a fővárosi közgyűlésről

közgyűlés (közgyűlés)
közgyűlés (közgyűlés)

Feloszlatta A Város Mindenkié tüntetését a rendőrség a Fővárosi Közgyűlésben, a rendőrök elvitték a földön ülő aktivistákat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről csütörtök délben. Mintegy három tucat demonstráló maradt a teremben, őket a rendőrök egyenként, ölben távolították el a helyiségből.

A Hír24 helyszíni tudósítója szerint az elvitt tüntetőket a rendőrök igazoltatták a Városháza előtt, de senkit nem állítottak elő. A demonstrálók ezek után hazaindultak, a tüntetés véget ért.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI érdeklődésére közölte: szóbeli figyelmeztetésben részesítette a rendőrség a Fővárosi Közgyűlés ülésén tüntetőket. A demonstrálókat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt figyelmeztették.

Tarlós István röviddel dél előtt közölte: zárt üléssel kezdik meg munkát a fővárosi közgyűlésben, ezért előbb a rendészeket, majd a rendőrséget kérte fel munkájuk biztosítására.

A főpolgármester az ülésteremben szólt a rendészeknek, hogy udvariasan kérjék fel a tiltakozókat, hogy hagyják el a termet. A Város Mindenkié aktivistái azonban továbbra is hangosan demonstráltak a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet miatt, ezért Tarlós István felkérte a BRFK-t ismertesse a kötelességeiket.

A főpolgármester az oszlatást megelőzően jelentette be sajtótájékoztatón, hogy rövidesen megkezdi munkáját a Fővárosi Közgyűlés, és a tiltakozókat felszólítják ennek lehetővé tételére. Tarlós jelezte: megadta a lehetőséget a tiltakozásra, a Város Mindenkié két és fél órája tüntet az ülésteremben, azonban ők már megkezdik a munkát.

Délelőtt még azt mondta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, hogy nem lesz rendőri beavatkozás.

Ez történt csütörtök délelőtt a közgyűlésben

Tarlós István felfüggesztette a csütörtöki fővárosi közgyűlést, miután A Város Mindenkié aktivistái körbevették a gyűlés termének asztalait, ezért a képviselők nem tudtak leülni és elkezdeni munkát.

A több tucatnyi tiltakozó egy kiáltványt ismételgetett a tárgyalás előtt és annak kezdetén, ebben egyebek mellett az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítását bírálták.

Álláspontjuk szerint az állam a büntetés eszközével kényszeríti a hajléktalanokat a szociális ellátások igénybe vételére. A tiltakozók – akik közül többen LMP-s kabátot viselnek az MTI szerint – a képviselők székei körül állva skandáltak és énekeltek. A legutóbbi információk szerint a közgyűlésben leoltották a villanyokat. A civilek a neten is közvetítették az akciót.

A csoport közleményben az MTI-vel tudatta, hogy a szervezet a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet visszavonását követeli, ennek érdekében tiltakozott énekléssel és versszavalással csütörtök reggel a Fővárosi Közgyűlésülése előtt.

A hajléktalanokat és segítőiket tömörítő szervezet azt írta: a rendelettervezet nemcsak embertelen, de értelmetlen is, mert nem oldja meg a lakhatási és hajléktalansági válságot, bűnözőként megbélyegzi a hajléktalanokat. Szerintük ma Magyarországon nincs elég szállóhely a hajléktalan emberek számára, és ezt Pintér Sándor belügyminiszter is elismerte.

A legtöbb hajléktalanszálló csak krízismegoldás, hosszú távon nem jelentenek kiutat, mert a legtöbbjük túlzsúfolt, és embertelen körülmények uralkodnak bennük. Ráadásul az érdemi lakáspolitikai hiánya miatt a szállókról nagyon keveseknek van továbblépési lehetősége – írták.

A Város Mindenkié azt is követeli, hogy dolgozzanak ki egy olyan lakhatási stratégiát, amely “valódi kiutat kínál a hajléktalan embereknek, megelőzi a tömeges lakásvesztést és segítséget nyújt a lakhatási szegénységben élők tízezreinek”. A szociális bérlakásrendszer fejlesztése, az üres lakások felhasználása, illetve ennek ösztönzése lenne a helyes irány a kiszolgáltatott emberek kitiltása és büntetése helyett – közölték.

Fotók: MTI/Kallos Bea

Tarlós: Anarchista akció volt

A főpolgármester álláspontja szerint félrevezető anarchista és politikailag motivált volt a Város Mindenkié csütörtöki tiltakozó akciója. Tarlós István az MTI-nek azt mondta a tüntetés feloszlatása után: a demonstrálók által felolvasott kiáltvány esetében felmerül a rágalmazás, az esetleges lázítás fogalma. Szavai szerint az érintettek túl azon, hogy olyan helyzetet kívánnak 100 százalékosan megoldani, amire még Svédországban sem képesek, az előző városvezetés semmilyen mértékben nem gondoskodott a hajléktalanokról, különben nem lennének tele velük az aluljárók és utcák.

A főpolgármester szerint a Város Mindenkié olyanokkal “hecceli ezeket a szerencsétlen sorsú embereket”, ami egyáltalán nem igaz. Példaként említette: az önkormányzatnak, ha akarna sem lenne módja lakást adni a hajléktalanoknak, hiszen a fővárosnak 149 lakása van, abból száz lakhatatlan. Megjegyezte: Demszky Gábor volt főpolgármester és Horváth Csaba szocialista fővárosi politikus sem osztogatott lakásokat, sőt az ellátás minősége és a helyek befogadóképessége is kisebb volt, mint most.

A főpolgármester szerint a szocialista párt fővárosi részlege “képmutató, kétkulacsos játékot mutat”. Horváth Csaba főpolgármester-helyettesként tehetetlen volt annak idején, most pedig egyértelműen a tiltakozók mellé áll, míg két MSZP-s kerületi polgármester, Tóth József és Szabados Ákos tiltott közterületeket jelölt ki, s a XIII. kerület hozta meg a legszélesebb körű, legszigorúbb döntést ezekről – mondta. Hozzátette: a kerületi döntésekről a közgyűlés nem fog szavazni, azok a törvény erejénél fogva kerülnek a rendeletbe.

Csak a Jobbik támogatja

A Párbeszéd Magyarországért fővárosi közgyűlési politikusai szerint embertelen, jogszerűtlen, felesleges és betarthatatlan a csütörtöki ülésre beterjesztett javaslat azokról a közterületekről, ahol tilos lenne az életvitelszerű tartózkodás.

Az MSZP arra szólítja fel Tarlós István főpolgármestert, hogy térjen vissza a városvezetés a 2008-as hajléktalan-ellátási koncepcióhoz és stratégiához.

Horváth Csaba, a fővárosi frakció vezetője a Fővárosi Közgyűlés üléstermében újságíróknak azt mondta, azt is kérik, hogy vonják vissza a csütörtöki ülésre beterjesztett, a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezetet.

Az LMP szerint csak súlyosbodik a helyzet azzal a fővárosi rendelettel, amelyben kijelölik, hogy hol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen a hajléktalanok Budapesten.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a fővárosi önkormányzat előtt tartott sajtótájékoztatóján csütörtök reggel azt mondta: Tarlós István főpolgármester és a hozzá csatlakozó kerületi polgármesterek nem hajlandóak szembenézni a valósággal, azzal, hogy “itt igazából a hajléktalanok üldözése folyik”.

A fővárosi önkormányzat épülete előtt a párt aktivistái olyan papírokat tartottak a kezükben, amelyekre – a többi között – azt írták: “a hajléktalanok kitiltása szégyen”.

A Jobbik fővárosi frakciója támogatja a rendelettervezetet. Losonczy Pál frakcióvezető csütörtökön újságíróknak azt mondta, bár fájdalmas pontról van szó, valahol el kell kezdeni a probléma megoldását, mert azzal, hogy folyamatosan “a szőnyeg alá söprik”, nem oldják meg a kérdést.

Hozzátette: ezzel megteremthetik számukra a lehetőséget, hogy fenntartsák önmagukat és vissza tudják vezetni őket a társadalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik