Belföld

Milliárdokból épül újjá a betegellátás

Utolsó harmadába lépett az utóbbi évek legnagyobb hódmezővásárhelyi kórházfejlesztési beruházása.

A hat évvel ezelőtt még a bezárás ellen küzdő vásárhelyi Erzsébet Kórházban az elmúlt fél évtizedben több, sok százmillió forintos fejlesztést hajtottak végre, az erőforrások racionalizálása, a gazdaságtalan működtetés megszüntetése, végső soron pedig a betegellátás színvonalának növelése érdekében. A 2007-ben 116 aktív ággyal működő kórház jelenleg egy 105 ezer ember ellátásáért felelős regionális egészségügyi központ.

Háromnegyed milliárdból épül újjá az A épület

Utolsó harmadába lépett az utóbbi évek legnagyobb, 747 millió forintos kórházfejlesztési beruházása. A munkálatok az intézmény A épületében zajlanak. A közel háromnegyed milliárdos projekt keretében egy 274 férőhelyes öltözőblokkot alakítanak ki, átépítik a sterilizáló helyiségeket, egy új vizesblokkot alakítanak ki a járóbetegek és a látogatók részére, és egy akadálymentesített, a felvételt segítő központi betegirányító rendszert is létrehoznak majd.

Lénárt Endre egészségügyi főtanácsos és Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója a projekt bemutatóján. (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

A támogató döntés még 2011 februárjában született meg, a tényleges munkálatokat azonban csak idén augusztusban tudták megkezdeni. A teljes felújítással várhatóan 2014 októberében végeznek.

Kallai Árpád főigazgató a fejlesztési munkák kapcsán elmondta: a betegellátás az építkezések alatt is zavartalan, amiért külön dicséret illeti dolgozókat, hiszen beruházás több aktív osztályt is érint a kórházban.

Milliárdok egy regionális betegellátó központért

Az elmúlt hat évben több tíz- illetve százmilliós nagyságrendű infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre a vásárhelyi kórházban. 2007-ben 260 millió forintot nyert az intézmény többek közt épületkorszerűsítésre, 2010-ben sikeresen pályáztak egy – azóta már át is adott – sürgősségi baleseti osztály létrehozására, ugyan ebben az évben megkezdődött az A épületrész közel félmilliárdos felújítása, idén nyáron pedig – szintén pályázati pénzből – új épületszárnnyal gazdagodott az intézmény.

Állvány a kórház A épülete mellett. (Fotó: Hódmezővásárhely.hu)

Támogatást, illetve adományokat kapott a kórház továbbá eszközökre, energetikai korszerűsítésre, szakképzésekre, valamint – a 2008-ban létrehozott Egészséges Vásárhely Programon keresztül – szűrésekre, népegészségügyi projektekre és prevenciós kampányokra is.

Mindezek mellett a vásárhelyivel közös igazgatás alá tartozó makói egészségügyi intézmény nemrég 490 millió forint pályázati pénzt kapott, amit szintén modernizálásra fordítanak majd.

Az elmúlt években az intézményvezetés többször is kifejtette, hosszútávon egy minden tekintetben korszerű, aktív betegellátó központ kiépítése a cél, melyet több lépcsőben, az előbbiekhez hasonló projekteken keresztül kiviteleznének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik