Belföld

Jobb lesz a szegedi és az algyői ivóvíz

ivóvíz (ivóvíz)
ivóvíz (ivóvíz)

Hárommilliárdból lesz tisztább az ivóvíz.

Uniós forrásra pályázott és nyert támogatást Szeged és Algyőö nkormányzatának társulása, amelynek célja a két település ivóvíz minőségének javítása. A támogatási szerződés aláírását és az előkészítő munkákat követően kedden ünnepélyes keretek közt elindították a kivitelezési munkákat.

Solymos László, Szeged alpolgármestere a rendezvényen elmondta, uniós elvárás, hogy a tagországok lakosainak egészséges és jó minőségű ivóvizet biztosítsanak a helyi önkormányzatok. Hazánk vállalta, hogy a magyarországinál szigorúbb, európai uniós normáknak is megfelel ezen a téren. Szeged és Algyő ezért hozott létre társulást az ivóvíz minőségének javítására.

Herczeg József, Algyő polgármestere, a „Szeged-Algyő” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnökhelyettese elmondta, a több mint 3 milliárd forintos beruházás során a Szeged és Algyő lakosságát ellátó vízmű-telepek ivóvíztisztítási technológiájának fejlesztése és ivóvízhálózatának rekonstrukciója történik meg, az üzemoptimalizálás és a költségek csökkentése érdekében.

A közbeszerzési eljáráson nyertes cég, az AB Szeged 2013 Konzorcium képviselője, György Zoltán a műszaki részletekről szólva kifejtette: a kivitelezések során öt vízmű-telep technológiai fejlesztése mellett közel ötezer folyóméter új ivóvíz vezetéket fektetnek le, huszonöt víztároló medence épül, illetve újul meg, valamint sor kerül a hálózat mechanikai tisztítására és az ivóvíz hálózat rekonstrukciójára is. A tervek szerint 2015 májusában záródó kivitelezési munkákat követően a két település ivóvízminősége a kormányrendeletben rögzített paramétereknek is megfelel majd, és teljesíti az uniós követelményeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik