Belföld

Borkai Zsolt a Városházán fogadta Vasembert

Rokob József, kiváló győri sportoló egy olyan gyilkos versenyt nyert meg, melyre a világon alig pár tucatnyian képesek.

Borkai Zsolt polgármester hivatalában gratulált Rokob Józsefnek, aki emberfeletti teljesítményével megnyerte az olaszországi harmincszoros ironman-versenyt.

A 35 éves Rokob József úgy nyerte meg az embert próbáló versenyt, hogy először csak 2009-ben próbálta ki magát élesben, amikor benevezett egy klasszikus Ironman küzdelemre, majd több további versenyen is indult, és tavaly október óta a sportág történetének legnagyobb viadalára készült. Idén ősszel az olaszországi Lonato de Gardában 21 sportoló, köztük két magyar részvételével a világon először rendezték meg az eddigi leghosszabb, harmincszoros Ironman távú versenyt.

Gyilkos távok földön, vizen, két keréken

A szabályok rendkívül egyszerűek voltak, egy hónapon keresztül minden nap teljesíteni kellett egy Ironman távú versenyt, azaz 3,8 kilométer úszást, 180 kilométer kerékpározást és 42 kilométer futást, vagyis összességében a versenyzők 114 kilométert úsztak, 5400 kilométert kerékpároztak és 1266 kilométert futottak.

A verseny keménységét jelzi, hogy a 21 indulóból csak nyolcan tudták leküzdeni a távot. Az első helyen a győri Rokob József végzett, míg a második helyezett a komáromi Szőnyi Ferenc lett, a két magyart csak követte a világ.

Önmagával versenyzett

Rokob József mottója: „a fájdalom múlandó – a dicsőség örök”. Mint mondta, nem másokkal versenyzett, hanem “csak” a távval, az idővel és önmagával. Egy hónapon keresztül minden nap átlagosan 12 órát versenyzett, sikerét főként – kitartása mellett – abban látja, hogy a futásban verhetetlennek bizonyult, és a másik két számban nem lehetett akkora előnyt szerezni, amit a futásban ne lehetne ledolgozni.

Bár a verseny fájdalmas volt, voltak vidám pillanatok is. Egyszer például futás közben észrevette, hogy egy szakács tiramisut eszik egy vendéglő teraszán. Önkéntelenül is felkiáltott vágyakozva, és a következő körben, mikor újra az étteremhez ért, a szakács mutatta, hogy neki is akad ott még édesség. Bár már majdnem leelőzte az előtte haladót, végül a tiramisu mellett döntött, a napot elvesztette, de legalább jóllakott.

Rokob József a harminc nap alatt 14 elsőséget tudhatott magáénak, több mint 356 órát versenyzett, és történelmet írt a viadal megnyerésével. Megszállottságát jól mutatja, hogy a jövőbeli tervei között szerepel egy hasonló verseny szervezése azzal a különbséggel, hogy az nem harminc napig tartana, hanem addig, amíg az utolsó előtti fel nem adja, vagyis amíg végül csak egy marad versenyben.

A teljes cikk itt olvasható!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik