Belföld

Így lehet több településen helyi gazda Simicska Lajos

simicska (simicska)
simicska (simicska)

Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa azt kérdezte, hogy Fazekas Sándor szerint „helyi gazda-e Simicska Lajos?”. A vidékfejlesztési miniszter érdemben nem válaszolt egyetlen kínos kérdésre sem, de szerinte a Nemzeti Földalapkezelő jó gazdaként adja a földeket.

Kapcsolódó cikkek

Szabó Rebeka azt követően kérdezte a minisztert, hogy a Blikk megnyerte a pert a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) ellen, amely kénytelen volt kiadni a megbízási szerződéssel használt földek listáját. A független képviselő szerint a megbízási szerződéssel hasznosított földeket – a földpályázatokhoz hasonlóan – a Fidesz-kormány a haverjainak osztogatja, noha Sebestyén Róbert elnök egy televíziós interjúban azt ígérte, az ilyen földrészletekre helyi gazdálkodókkal kötnek megbízási szerződést, maximum egy évre.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lepsény, Felcsút, Alcsútdoboz

A független képviselő szerint ehhez képest a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. különböző cégei összesen 59 földrészletet használhatnak kedvezményesen az NFA jóvoltából. Ezek közül 20 földrészlet Lepsény és Enying települések határában van, amelyekre a lepsényi helyi gazdák már évek óta jelzik használati igényüket. A mintegy ezerhektárnyi földre az NFA mégis a Mezorthoz tartozó Dél-Balaton Agro Kft.-vel kötött több évben is megbízási szerződést.

Szabó Rebeka hiába kérdezte a minisztert, hogy helytálló-e az információ, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere 3 földrészletet használhat az NFA megbízásából. A helyiek szerint az egyik földrészlet ugyanaz, amire Váradi András, a Mészáros Lőrinc által legelőiről kizárt, és így a tönk szélére sodort juhász pályázni próbált tavaly ősszel, de aminek kiírását azonnal visszavonták, amint a juhász kiváltotta a pályázati csomagot. A Keve Zrt. az Alcsútdobozon található négy megbízási szerződésből a negyedik, Kajászón pedig 6 földrészletet használhat pályázat nélkül, miközben a kajászói gazdák teljesen hiába pályáztak a saját településük határában lévő földekre. A független képviselő indoklást várt arra, miért adnak előbb megbízásos használatba földet egy több ezer hektáron gazdálkodó agrárcégnek, mint a helyi, néhány tucat hektárt művelő gazdáknak.

A nem Budai-rokontól a Fidesz képviselőjéig

Szabó Rebeka furcsállotta azt is, hogy sajtóhírek szerint a Borsod megyei földpályázatokon 732 hektárnyi földet nyerő Karmopol-Agro Kft. 34 földrészlet kedvezményes használatához jutott hozzá. „Ez a cég arról híres, hogy tulajdonosa, Gerzsánszki Lajos nem Budai Gyula államtitkár úr rokona, csupán unokaöccsének apósa”. A független képviselő arról is kérdezte a minisztert, miért a Farkas Sándor országgyűlési képviselő által vezetett cég, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. használhat 82 földrészletet megbízásos alapon Fábiánsebestyén környékén. A cég az idén kifizetett területalapú támogatások alapján kb. 3400 hektáron gazdálkodhat. Szabó Rebeka kérdésesnek tartja, hogy ne lett volna a környéken olyan kisebb, helyi gazdálkodó, aki szintén szívesen használta volna valamelyik földrészletet.

Szintén fideszes, de „csak” Tomajmonostora polgármestere Fazekas Szabolcs, aki 31 földrészlet megbízott használója. Emellett a Hortobágyi Nemzeti Park haszonbérleti pályázatán is nyert nemrégiben 169 hektárt. A bábonymegyeri gazdák esete egyértelmű visszaélésre utal. Itt úgy adták oda megbízással egy helyi önkormányzati képviselő nagygazdának az összes környékbeli földet, hogy közben folyamatban volt a pályázat, aminek az eredményhirdetése két hónapot csúszott. Ez persze nem csoda, ha egyszer a nyertesnek saját, újságcikkben megjelent nyilatkozata szerint előre „szóltak, hogy egyelőre nem lesz eredményhirdetés és neki odaadnák az egészet kényszerhasznosításba”. (Szabó Rebeka ebben az ügyben feljelentést tett.)

A független képviselő szerint a kormány „helyi gazdákat támogató” földbirtok-politikájának eredménye az is, hogy Ágh János és családtagjai összesen 120 földrészletet (majdnem ezer hektárt) művelhetnek megbízásos alapon, miközben Gál Ferenc helyi gazdálkodónak el kellett adnia állatait.

Lehet-e Nyerges, Simicska helyi gazda több helyen?

Szabó Rebeka ezért arra várt választ, hogy a miniszter szerint helyi gazdának számíthat-e Nyerges Zsolt és Simicska Lajos egyidejűleg több településen? Amennyiben nem, mivel magyarázza, hogy az ő érdekeltségükbe tartozó cégeket 59 különböző földrészlet hasznosításával bízta meg az NFA? Mivel magyarázza, hogy az Enying és Lepsény környéki földek esetében több évben is a fenti érdekeltséghez tartozó Dél-Balaton Agro Kft. kapta meg a használati jogot a helyi gazdálkodók helyett?

A független képviselő azt kérte, hogy Fazekas Sándor minden általa említett esetben árulja el, hogy miként, milyen szempontok alapján döntött az NFA arról, hogy ezek a földrészletek pályázati úton nem, csak megbízásos módon kerülhetnek hasznosításba? Pontosan milyen indokok alapján döntöttek arról, hogy ezeket a földrészleteket pont a felsorolt cégek, illetve személyek kapják meg.

Fotó: MTI/Beliczay László

Fazekas: kiragadott példák

A szakminiszter a független képviselő elég egyszerű kérdésére érdemben nem válaszolt. Azt írta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízási szerződéssel azokat a területeket adja ideiglenesen földhasználatba, amelyeknek a hosszú távú hasznosítása még nem oldódott meg. A megbízási szerződés tehát a földhaszonbérleti pályáztatás előkészítését szolgálja. Ezzel az a cél, hogy terület ne maradjon parlagon, ezért a jó gazda módjára ezeket a földeket átmenetileg megbízási szerződéssel művelésbe adja.

Nem történt ez másképpen az írásbeli kérdésében kiragadott példák esetében sem. Az NFA elsődleges szándéka a helyben élő családi gazdálkodók segítése. A vidékfejlesztési miniszter szerint elkerülte Szabó Rebeka figyelmét az a nem elhanyagolható szakmai tény, hogy a megbízási szerződéssel hasznosított területek meghatározó része osztatlan közös tulajdonban van. A haszonbérbe adás egyik feltétele az osztatlan közös tulajdonú területek rendezése. Az NFA folyamatosan dolgozik ezen. Amíg ez nem rendeződik, a területeket csak ideiglenes jelleggel, megbízási szerződéssel lehet hasznosítani.

“Gondolom, Ön sem akarhatja azt, hogy ezek a területek parlagon, művelés nélkül maradjanak” – írta a miniszter. Fazekas Sándor a PM-képviselőjét arról is biztosította, hogy az NFA folyamatosan ellenőrzi a szerződéses feltételek teljesülését. A megbízott tudomásul veszi, hogy a földhasználat eredményeképpen nem rendelkezik sem elővásárlási, sem előhaszonbérleti joggal. Vállalja, hogy művelési ágat nem változtat, évelő kultúrát nem telepít, a területre felépítményt nem épít, mezei leltár megtérítésére nem tart igényt. A megbízási szerződéssel történt hasznosítás a vidék, a gazdák érdekeit szolgálja, biztosítja a megélhetésüket, további munkahelyeket teremt – írta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik