Belföld
simicska (simicska)

Így lehet több településen helyi gazda Simicska Lajos

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2013. 11. 05. 11:47

Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa azt kérdezte, hogy Fazekas Sándor szerint „helyi gazda-e Simicska Lajos?”. A vidékfejlesztési miniszter érdemben nem válaszolt egyetlen kínos kérdésre sem, de szerinte a Nemzeti Földalapkezelő jó gazdaként adja a földeket.

Korábban a témában:

Szabó Rebeka azt követően kérdezte a minisztert, hogy a Blikk megnyerte a pert a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) ellen, amely kénytelen volt kiadni a megbízási szerződéssel használt földek listáját. A független képviselő szerint a megbízási szerződéssel hasznosított földeket – a földpályázatokhoz hasonlóan – a Fidesz-kormány a haverjainak osztogatja, noha Sebestyén Róbert elnök egy televíziós interjúban azt ígérte, az ilyen földrészletekre helyi gazdálkodókkal kötnek megbízási szerződést, maximum egy évre.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lepsény, Felcsút, Alcsútdoboz

A független képviselő szerint ehhez képest a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. különböző cégei összesen 59 földrészletet használhatnak kedvezményesen az NFA jóvoltából. Ezek közül 20 földrészlet Lepsény és Enying települések határában van, amelyekre a lepsényi helyi gazdák már évek óta jelzik használati igényüket. A mintegy ezerhektárnyi földre az NFA mégis a Mezorthoz tartozó Dél-Balaton Agro Kft.-vel kötött több évben is megbízási szerződést.

Szabó Rebeka hiába kérdezte a minisztert, hogy helytálló-e az információ, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere 3 földrészletet használhat az NFA megbízásából. A helyiek szerint az egyik földrészlet ugyanaz, amire Váradi András, a Mészáros Lőrinc által legelőiről kizárt, és így a tönk szélére sodort juhász pályázni próbált tavaly ősszel, de aminek kiírását azonnal visszavonták, amint a juhász kiváltotta a pályázati csomagot. A Keve Zrt. az Alcsútdobozon található négy megbízási szerződésből a negyedik, Kajászón pedig 6 földrészletet használhat pályázat nélkül, miközben a kajászói gazdák teljesen hiába pályáztak a saját településük határában lévő földekre. A független képviselő indoklást várt arra, miért adnak előbb megbízásos használatba földet egy több ezer hektáron gazdálkodó agrárcégnek, mint a helyi, néhány tucat hektárt művelő gazdáknak.

A nem Budai-rokontól a Fidesz képviselőjéig

Szabó Rebeka furcsállotta azt is, hogy sajtóhírek szerint a Borsod megyei földpályázatokon 732 hektárnyi földet nyerő Karmopol-Agro Kft. 34 földrészlet kedvezményes használatához jutott hozzá. „Ez a cég arról híres, hogy tulajdonosa, Gerzsánszki Lajos nem Budai Gyula államtitkár úr rokona, csupán unokaöccsének apósa”. A független képviselő arról is kérdezte a minisztert, miért a Farkas Sándor országgyűlési képviselő által vezetett cég, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. használhat 82 földrészletet megbízásos alapon Fábiánsebestyén környékén. A cég az idén kifizetett területalapú támogatások alapján kb. 3400 hektáron gazdálkodhat. Szabó Rebeka kérdésesnek tartja, hogy ne lett volna a környéken olyan kisebb, helyi gazdálkodó, aki szintén szívesen használta volna valamelyik földrészletet.

Szintén fideszes, de „csak” Tomajmonostora polgármestere Fazekas Szabolcs, aki 31 földrészlet megbízott használója. Emellett a Hortobágyi Nemzeti Park haszonbérleti pályázatán is nyert nemrégiben 169 hektárt. A bábonymegyeri gazdák esete egyértelmű visszaélésre utal. Itt úgy adták oda megbízással egy helyi önkormányzati képviselő nagygazdának az összes környékbeli földet, hogy közben folyamatban volt a pályázat, aminek az eredményhirdetése két hónapot csúszott. Ez persze nem csoda, ha egyszer a nyertesnek saját, újságcikkben megjelent nyilatkozata szerint előre „szóltak, hogy egyelőre nem lesz eredményhirdetés és neki odaadnák az egészet kényszerhasznosításba”. (Szabó Rebeka ebben az ügyben feljelentést tett.)

A független képviselő szerint a kormány „helyi gazdákat támogató” földbirtok-politikájának eredménye az is, hogy Ágh János és családtagjai összesen 120 földrészletet (majdnem ezer hektárt) művelhetnek megbízásos alapon, miközben Gál Ferenc helyi gazdálkodónak el kellett adnia állatait.

Lehet-e Nyerges, Simicska helyi gazda több helyen?

Szabó Rebeka ezért arra várt választ, hogy a miniszter szerint helyi gazdának számíthat-e Nyerges Zsolt és Simicska Lajos egyidejűleg több településen? Amennyiben nem, mivel magyarázza, hogy az ő érdekeltségükbe tartozó cégeket 59 különböző földrészlet hasznosításával bízta meg az NFA? Mivel magyarázza, hogy az Enying és Lepsény környéki földek esetében több évben is a fenti érdekeltséghez tartozó Dél-Balaton Agro Kft. kapta meg a használati jogot a helyi gazdálkodók helyett?

A független képviselő azt kérte, hogy Fazekas Sándor minden általa említett esetben árulja el, hogy miként, milyen szempontok alapján döntött az NFA arról, hogy ezek a földrészletek pályázati úton nem, csak megbízásos módon kerülhetnek hasznosításba? Pontosan milyen indokok alapján döntöttek arról, hogy ezeket a földrészleteket pont a felsorolt cégek, illetve személyek kapják meg.

Fotó: MTI/Beliczay László

Fazekas: kiragadott példák

A szakminiszter a független képviselő elég egyszerű kérdésére érdemben nem válaszolt. Azt írta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízási szerződéssel azokat a területeket adja ideiglenesen földhasználatba, amelyeknek a hosszú távú hasznosítása még nem oldódott meg. A megbízási szerződés tehát a földhaszonbérleti pályáztatás előkészítését szolgálja. Ezzel az a cél, hogy terület ne maradjon parlagon, ezért a jó gazda módjára ezeket a földeket átmenetileg megbízási szerződéssel művelésbe adja.

Nem történt ez másképpen az írásbeli kérdésében kiragadott példák esetében sem. Az NFA elsődleges szándéka a helyben élő családi gazdálkodók segítése. A vidékfejlesztési miniszter szerint elkerülte Szabó Rebeka figyelmét az a nem elhanyagolható szakmai tény, hogy a megbízási szerződéssel hasznosított területek meghatározó része osztatlan közös tulajdonban van. A haszonbérbe adás egyik feltétele az osztatlan közös tulajdonú területek rendezése. Az NFA folyamatosan dolgozik ezen. Amíg ez nem rendeződik, a területeket csak ideiglenes jelleggel, megbízási szerződéssel lehet hasznosítani.

“Gondolom, Ön sem akarhatja azt, hogy ezek a területek parlagon, művelés nélkül maradjanak” – írta a miniszter. Fazekas Sándor a PM-képviselőjét arról is biztosította, hogy az NFA folyamatosan ellenőrzi a szerződéses feltételek teljesülését. A megbízott tudomásul veszi, hogy a földhasználat eredményeképpen nem rendelkezik sem elővásárlási, sem előhaszonbérleti joggal. Vállalja, hogy művelési ágat nem változtat, évelő kultúrát nem telepít, a területre felépítményt nem épít, mezei leltár megtérítésére nem tart igényt. A megbízási szerződéssel történt hasznosítás a vidék, a gazdák érdekeit szolgálja, biztosítja a megélhetésüket, további munkahelyeket teremt – írta a miniszter.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.