Belföld

LMP: A húsmaffia diktál a kormánynak

hentes (hentes, hús, )
hentes (hentes, hús, )

Az ellenzéki párt azt kérdezi, a legfőbb ügyész vizsgálja-e a szervezett bűnözés lehetséges kapcsolatát egyes kormánykörökkel.

A húsmaffia diktálja a kormány adópolitikáját – állítja Lengyel Szilvia. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja szerint jövőre is mehetnek tovább a milliárdos áfacsalások a húskereskedelemben a költségvetés terhére. A párt ezért írásbeli kérdést tett fel a legfőbb ügyésznek arra vonatkozóan, hogy kivizsgálják-e a szervezett bűnözés lehetséges kapcsolatát egyes kormánykörökkel.

Lengyel Szilvia úgy véli, gyanús, hogy a kormány visszatáncolt az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésétől, és megmondó emberei helyette a húsipari cégeknek felesleges kockázatokat jelentő “hatósági húsárat” dobták be. Ezzel a kormány az áfacsalásban érdekelt, zavarosban halászó gazdasági érdekeltségeknek tesz jelentős szívességet.

Tavaly a húságazatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága mintegy 3,5 milliárd forintnyi gazdasági bűncselekményt tárt fel és összesen 6000 büntető eljárást indított a szektorban. “Az LMP annak tisztázását várja, vajon kire hallgat a kormány húsáfa-ügyben, és miért hagyja figyelmen kívül a húságazat szereplőinek javaslatait?”

Az ágazati érdekképviseletek korábban jelezték, csalódottak, amiért a kormány által jóváhagyott adótörvény-tervezetből kimaradt az élelmiszeripari áfacsökkentés. Ők értelmezhetetlennek tartották a hatósági árat a hústermékeknél. Az áfa csökkentése nélkül folytatódik a legálisan működő húsipari vállalatok leépülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik