Belföld

Nem szokatlan az októberi nyár

időjárás (időjárás, ősz)
időjárás (időjárás, ősz)

Néhány évente előfordul, hogy az esztendőnek ebben a szakában akár 20-25 fokig emelkedik a hőmérséklet – írja a beol.hu.

Bár sokaknak furcsának tűnik, a tapasztalatok szerint egyáltalán nem ritka, hogy a mostanihoz hasonló hőmérséklet alakul ki október végénmondta a lapnak az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjának szakembere. Hozzátette, hogy a mediterrán légáramlatoknak köszönhetjük a 20-25 fokos meleget. Már nem sokáig élvezhetjük az enyhe időt, szerdától jön a lehűlés, de marad a napsütés, jelentős csapadék nem várható.

A lapnak nyilatkozó háziorvos szerint ezeket a napokat nem szabad rutinból, a szokásos, ennél hűvösebb őszi időjárást figyelembe véve megélni. Kiemelte: kevesebb fizikai terhelés mellett több pihenésre és több folyadék elfogyasztásra van szükség ilyenkor. Hozzátette: különösen a szív- és érrendszeri, illetve vérnyomásos problémákkal küszködőket viseli meg az évszakhoz képest szokatlan meleg.

Meglesz még a böjtje?

A lap kitér arra is, hogy hosszú őszt a megfigyelések szerint nem egy alkalommal kemény tél követi, így a mezőgazdaságban dolgozók szerint idén is megtörténhet, hogy a hideg évszak kemény lesz, s sokáig tart majd.

Az enyhe időjárás a természettel is a bolondját járatja: a Rábaközben október végén elkezdett virágzani az ibolya.


Fotó: Takács Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik