Belföld

Tavaszodik? Nyílik az ibolya a Rábaközben

Tudósítónk kertjébe tavaszi hangulatot varázsolnak a kéklő virágok.

(fotók: tzs)

Úgy tűnik nem csak az emberek használják ki a kellemesen meleg októberi időjárást, hanem a nővények is. Mégpedig azok, akiknek még jócskán ráérne kibújni a földből. A rábaközi ibolyák, fittyet hányva a közelgő télre, virágoznak.

Nem csoda, hogy tavaszt érez a természet, hiszen vasárnap az országban helyenként 24 fokot mutattak a hőmérők. A szerdai (október 23.) rekord 27 fok volt, mely már egy átlagos nyári hőmérsékletnek is beillik. Október utolsó hete elkényeztetett bennünket. Nem így volt ez tavaly. Pár napja megírtuk, hogy egy évvel ezelőtt helyenként több centis hótakaró borította hazánk egyes tájait.

A növénykék élete hamarosan szomorú véget ér, ugyanis jövő héttől lényegesen hűvösebb légáramlatok érik el Magyarországot, s az elkövetkező napokban egyre inkább csökken a nappali hőmérséklet.

Hidegfront közeleg, de hétfőn még meleg lesz

Hétfőn változóan felhős lesz az ég, de legfeljebb nyugaton, délnyugaton alakulhat ki délelőtt néhol kisebb eső. Ismét többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a déli szél, a legtöbb helyen 20°C fölé melegszik a levegő.

Kedden egy hidegfront már elérheti hazánk északnyugati tájait, így megnövekszik a felhőzet, és főként errefelé kisebb eső, zápor is kialakulhat. Hazánk déli, délkeleti tájain még folytatóik a jobbára napos, meleg idő.

Szerdán és csütörtökön ez a hidegfront térségünk fölött oszlik majd fel. Átmenetileg több lesz a felettünk, főként szerdán északon és nyugaton helyenként kisebb eső is kialakulhat, valamint megélénkül az északi, északnyugati szél. Néhány fokos lehűlés várható – írja előrejelzésében az Időkép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik