Belföld

Ennyi volt a vénasszonyok nyara

oszi-napsutes(960x640)(4).jpg (ősz, )
oszi-napsutes(960x640)(4).jpg (ősz, )

Ma még élvezhetjük az évszakhoz képest enyhe időt, a hét második felére országszerte lehűlés jön.

Ön mit fog csinálni a “klasszikus” őszi napokon?

Kedden egy hidegfront miatt többfelé erősen megnövekszik a felhőzet. Északon, majd a Dunántúl északnyugati, északi tájain kisebb eső, egy-egy zápor kialakulhat. A Dunántúlon többfelé feltámad a szél. Hajnalban 8-14 fok, délután 15-21 fok várható, de délen, délkeleten még 22-24 fok is lehet.

Szerdán északon, északkeleten számíthatunk kisebb esőre, záporra. A felhőzet csökken, de a Dunántúlon és északon lesznek még erősen felhős tájak. Többfelé erős lesz az északnyugati szél. A Dunántúlon 13-17 fok, máshol  még 17-22 fok várható.

Csütörtökön már mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, csapadéktól sehol sem kell tartanunk. A légmozgás is mérséklődik, viszont pár fokkal hűvösebb lesz, 13-18 fok várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 között alakul.

Pénteken és szombaton is a változóan felhős idő mellett több órára mindenhol kisüt a nap. Hajnalban 3-9 fok közé hűl le a hőmérséklet, délután pedig 14-18 fokra melegszik fel. Hajnalonként ismét kialakulhatnak köd- és párafoltok.

A forralt borról

A hideg beálltával itt a forralt bor szezonja is. Ezerféle recept van forgalomban, és mindenki a magáéra esküszik. Az italt a régi rómaiak találták fel: a bor romlásakor keletkező rossz mellékízeket akarták elfedni különböző fűszerek, méz, fahéj, ánizs, szegfűszeg, koriander, gyömbér, bors, kakukkfű, babérlevél hozzáadásával, de ekkor még nem melegítették az italt. Aztán ott is jöttek az őszi hidegek, és a világhódító latinok bedurrantották a kemencét, és hajrá – kész is lett a máig népszerű forralt bor.

Vénasszonyok kontra indiánok

Nem ma kezdődött a vita, hogy mi a helyes: a magyarosabb “vénasszonyok nyara” vagy az amerikai “indián nyár” kifejezéshasználata. Bár itt csak ízlésbeli a különbség, érdemes tudni, hogy bár sokan azzal érvelnek, a két megnevezés más-más időszakra vonatkozik, igazából mindkettő ugyanazt az időszakot fedi le: az októberi kezdete utáni (közepi) 1-2 hetes felmelegedés időszakát, ami kedvez a szüretelőknek és a lakodalmasoknak. Tehát aki szeptemberben indián nyárról/vénasszonyok nyaráról beszél, az helytelenül használja a kifejezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik