Kultúra

Áll a bál a buzizó Kerényi miatt

A Magyar Színházi Társaság, a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is tiltakozik a miniszterelnöki megbízott kijelentései ellen.

A FESZ közleményében felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős megbízottját” azonnali hatállyal mentse fel hivatalából.

“A jogállamisággal, a kormányzati közszereplőktől elvárt erkölcsi normákkal, valamint a polgári értékrenddel Kerényi megnyilvánulásai nem egyeztethetőek össze” – írják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szintén tiltakozik Kerényi Imre, az egyetem korábbi tanárának gyűlöletkeltő kijelentései ellen, amelyekkel „kísérletet tesz az egyetem lejáratására és hallgatóink megbélyegzésére”. “Rágalmazó szavaival nemcsak az egyetemet és a Nemzeti Színházat illeti, hanem rajtuk keresztül színészeket, rendezőket, színházi embereket, az egész magyar művészvilágot és egyetemi polgárságot sérti meg” – írták, hangsúlyozva: nem tartják méltónak Kerényi Imrét a magyar állam, a magyar kormány semmilyen képviseletére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Polgári Szalonban egy áprilisban tartott beszélgetésen, amelyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól kinevezett vezetője is jelen volt, Kerényi Imre, a Madách Színház egykori igazgatója, jelenleg miniszterelnöki megbízott azt mondta: Vidnyánszky “meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Kerényi Imre emellett feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, amely “kis rabszolgákat képez”.


Kerényi ominózus monológja 1:06-nál kezdődik:

A Magyar Színházi Társaság szerint a megnyilatkozás magánemberként is elfogadhatatlan, „Kerényi Imre jelenleg azonban miniszterelnöki megbízottként engedi meg magának a tűrhetetlen hangnemet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem lejáratása és burkolt fenyegetése, a kirekesztő szavak használata megengedhetetlen és nem maradhat válasz és következmények nélkül” – fogalmaznak.

Felhívják az illetékes kormányzati szervek irányítóinak figyelmét arra, hogy Kerényi Imre ilyen megnyilvánulása “rossz fényt vet megbízóira, kárt okoz megosztott kulturális életünknek, és megcsúfolja a demokratikus Magyarország alaptörvényben rögzített értékrendjét”.

Kulka is válaszolt, Vidnyánszky elhatárolódik

Kulka János, a Nemzeti Színház társulatától az évad végén távozó színművész szerdán nyílt levélben utasította vissza Kerényi Imre szavait.

“Szégyellem, hogy Kerényi Imre, a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott buzizik, és a Nemzeti Színház jövendőbeli igazgatója, Vidnyánszky Attila ebben semmi kivetnivalót nem talál, sőt együtt aratnak göcögő tetszést nézőik körében”. Kulka János kijelentette, hogy ezek után nem lép színpadra a Nemzeti Színházban a következő évadra átvinni tervezett Sirályban.

Csütörtökön Vidnyánszky Attila közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért nem igazította helyre Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a teátrum korábbi műsorára tett szavait.

“Sajnálom, hogy a jelenlétemben igaztalan és bántó szavak hangoztak el a Nemzeti Színház eddigi műsoráról. Hibáztam, amikor nem igazítottam helyre ezeket a szavakat akkor, amikor kimondattak. Most megteszem. A Nemzeti vezetőjeként azon fogok dolgozni, hogy közös, valós kérdéseinkre egymást megbecsülve keressünk válaszokat” – írta a Nemzeti Színház leendő igazgatója.

Vidnyánszky Attila az RTL Klubnak az ügy kapcsán korábban elmondta, hogy Kerényi mondatával így nem értett egyet, és felháborodásának a rendezvény után hangot is adott, de hozzátette: a homoszexualitás témája olyan súllyal van jelen a Nemzeti Színházban, ami nem felel meg annak, amilyen súllyal ez a kérdés a társadalomban jelen van – írta a színház.hu.

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora szerdán a Facebook közösségi oldalon osztotta meg gondolatait Kerényi Imre szavai kapcsán. Mint írta, Kerényi elveti a sulykot, vádjai légből kapottak, de mivel alapvetően ideológiai jellegűek, nem is kell igazak legyenek.

Korábban mi eljátszottunk a gondolattal, mit kellene tennie Kerényi Imrének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik