Belföld

Beépíti a késést a MÁV a menetrendbe

November 4-től változik a váci és veresegyházi vonal menetrendje.

Mint már számtalanszor írtunk róla – legutóbb éppen ma – a váci állomás átépítése, valamint a számtalan váratlan műszaki probléma miatt szeptember óta rendszeresek a késések a váci vonalon, ami miatt teljesen kiszámíthatatlan lett a közlekedés.

A probléma elgondolkodtatta a MÁV-csoport vezetését, a szakemberek folyamatosan vizsgálták a kiszámíthatóbb, és a váratlan műszaki problémákra kevésbé érzékeny menetrend összeállításának lehetőségét a felújítási munkák idejére.

Tartalék idő

Közleményük szerint ezért olyan menetrend-módosítást ad ki a vasúttársaság, amely szerint a vonatok tartalék időkkel megnövelt menetrend alapján fognak közlekedni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Budapest – Szob/Szob – Budapest között közlekedő vonatok menetrendjébe 8-10 perc, a Budapest – Göd/Göd – Budapest között közlekedő vonatok menetrendjébe 1-3 perc többlet tartalékidőt építenek be.

A megnövekedett menetidők miatt a reggeli időszakban a Szobról 7 óra 18 perckor induló 2117 sz. vonat Vác – Göd állomások között nem tud közlekedni, ezért ezen a szakaszon a vonat helyett vonatpótló autóbusszal szállítják az utasokat.

A menetrendi módosítás következménye, hogy a fent említett változásokon túl, a vonatok meghatározó része korábban indul a jelenlegi menetrendben meghirdetettnél!

A már eddig is megszokott kiegészítő buszos vonatpótlás ebben a fázisban változatlan marad.

Nem tökéletes megoldás

A novembertől 4-től módosított menetrend még a MÁV-csoport  saját bevallása szerint sem tudja teljes egészében kezelni a jelentős műszaki meghibásodások esetén keletkező kapacitás- és menetrendi problémákat, de lehetőséget biztosít arra, hogy a kisebb zavarhelyzetek esetén a menetrendszerinti közlekedés gyorsabban helyreállítható legyen.

November 23-tól az egy vágányú menetrendi közlekedés befejeződik a vonalon, az ezt követő munkálatok már várhatóan kiszámíthatóbb vasúti közlekedést tesznek majd lehetővé.

Tájékozódjon

A 2013. november 4-től érvényes menetrendek az alábbi linkekre kattintva tekinthetőek meg:

Budapest-Szob (70) vasútvonal

Budapest-Vácrátót-Vác (71) vasútvonal

A változásokról további információ a vágányzári hírek között található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik